Krönika: Utdelningsportföljen tuffar på trots stjärnsmällar

Utdelningssäsongen pågår för fullt. Vi tittar till Börsplus egen Utdelningsportfölj och finner att efter ett par ordentliga smällar så har den halkat efter index.

Det är nu tredje upplagan av Börsplus Utdelningsportfölj som är i hetluften. Första året gick sådär, andra året riktigt bra och det tredje har startat blandat. Avkastningen ligger på drygt 4,5 procent sedan inköp (14 december 2018) jämfört med 7,5 procent för ett rent aktieindex, inklusive utdelningar (OMXSGI).

Utdelningsportföljen

Aktie Bransch Avkastning sedan inköp*
Akelius Pref Fastigheter 5,4%
ALM Equity Pref Fastigheter 2,4%
Sagax D Fastigheter 6,0%
Diös Fastigheter 35,0%
Sampo Finans 8,1%
Swedbank Bank -25,0%
Resurs Bank 1,0%
Pandora Handel 5,0%
Oriflame Handel -17,4%
Mekonomen Handel -30,9%
Kindred Nätspel 10,1%
Volvo Fordon 19,4%
SKF Verkstad 17,3%
Byggpartner Bygg 23,6%
Ework Tjänster 12,3%
Hela portföljen 4,6%
*2018-12-13-2019-03-27

Det har som synes hänt en hel del i portföljen, både bra och illa. Några saker som sticker ut:

  • Bra utveckling för obligationsliknande tillgångar som preferensaktier (exempelvis Sagax D) och fastigheter (Diös) och finans (Sampo). I mitten av december gjorde centralbanken i USA, Federal Reserv, ett omtag på penningpolitiken. Den planerade åtstramningen tonades ned. Följden är kraftigt fallande marknadsräntor vilket allt annat lika ökar värdet av obligationer och liknande tillgångar.
  • Vinstvarning och slopad utdelning i Mekonomen. Avslutningen på 2018 var mycket dålig för bildelskedjan. Skuldsättningen har maxats efter förvärv i Danmark och Polen. Slopad utdelning kom som ett otrevligt brev på posten. Aktien har rasat 28 procent.
  • Utdelningar enligt förväntan. Bortsett från Mekonomen har det varit mindre avvikelser från det väntade. Volvo gav 5 kronor extrautdelning vilket vi inte räknat med. Byggpartner höjde medan vi trott på upprepning. Men Resurs var lite snålare än väntat, liksom SKF. Portföljen genererar en årsutdelning motsvarande 6,3 procent i direktavkastning. När vi köpte aktierna såg vi direktavkastning på 6,4 procent på radarn. Skillnaden beror helt på Mekonomen som alltså slopat utdelning i år.
  • Tveksamheter i Oriflame och Swedbank. Detta är olika situationer där kursraset i Swedbank handlar om förtroendeproblem kring vad som hänt i Baltikum (penningtvätt eller inte) medan utvecklingen i Oriflame lämnar oss lite mer frågande. Klart är dock att bolaget, som säljer smink och kosttillskott via 1000-tals privata konsulenter, bromsat in i sin främsta tillväxtregion, Asien.

Mekonomen tog vi med i portföljen eftersom vi ansåg att bolagets stabilitet var underskattad och att det på sikt därför kunde bli fråga om en viss uppvärdering av vinsterna. Det känns avlägset just nu. Men det finns annat som talar för aktien nu kring 65 kr. En låg värdering räknat på ”normalvinster” till exempel. Vi väljer dock att vara rigida och sälja aktien ur portföljen givet att utdelningen slopats.

Precis som när vi komponerade portföljen i december väljer vi ersättare till Mekonomen utifrån en lista på de nordiska aktier som ger minst 4,5 procent i direktavkastning på nästa års väntade utdelning. Svensktoppen av den listan presenteras här nedan.

Utdelningstoppen just nu

Bolag Bransch Direktavkastning 2018
Global Gaming Nätspel 17,8%
KappAhl Handel 11,8%
Oriflame Handel 9,5%
Generic Telekom 9,4%
Clas Ohlson Handel 8,7%
Nordea Bank 8,7%
Swedbank Bank 8,7%
A3 Telekom 8,4%
Serneke Bygg 7,3%
Nobia Sällanköp 7,3%
Volvo Fordon 7,2%
H&M Handel 7,1%
Dedicare Bemanning 7,1%
NetEnt Nätspel 6,6%
JM Bygg 6,6%
Bredband2 Telekom 6,6%
Rottneros Råvaror 6,4%
Resurs Bank 6,3%
Kindred Nätspel 6,3%
SJR Bemanning 6,2%
Bilia Fordon 6,0%
Eurocon Tjänster 6,0%
Nobina Transport 6,0%
Telia Company Telekom 5,7%
HiQ IT-konsult 5,5%
Betsson Nätspel 5,5%
Källa: Factset 2019-03-27

Som vanligt bör man se upp med aktierna som toppar dessa listor. Direktavkastningar på 10 procent eller mer indikerar snarare att bolaget är i problem än att lönsamheten är slående bra. Men går man lite längre ned i tabellen finns intressanta namn.

Vi fastnar för den här gången för Bilia som ger 6,0 procent i direktavkastning på årets utdelning om 4,75 kronor per aktie. Aktien verkar ratas av de flesta förutom huvudägaren Öresund som köper en hel del. Viss oro kring bilförsäljningen framöver spökar rimligen men som vi tidigare varit inne på är serviceaffären mer konjunkturbeständig och vinstmotor i Bilia. Ovanpå det finns nog goda möjligheter att växa genom förvärv.

Vi byter också Sagax D mot SBB D. Båda fungerar i praktiken som eviga preferensaktier med 2 kronor i årsutdelning, men SBB D ger en klart högre direktavkastning (6,4 mot 5,7 procent).

Faktum är att SBB D är bland de mest högavkastande av alla preferensaktierna hos förvaltande fastighetsbolag (se verktyget Börsplus Pref-guide). Vi tycker inte att det speglar att risken skulle vara extra stor i SBB som främst äger samhällsfastigheter som LSS-boenden och därtill bostäder.

Förhoppningsvis blir dessa byten bra. Hur det går kan löpande följas på Utdelningsportföljens hemsida.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.