Inte pessimist – utan realist

Avmattning och kylslaget såväl globalt som i Sverige. Jag och mina kolleger presenterade nyligen en konjunkturrapport där svensk tillväxt halveras under innevarande år och därmed dämpas till 1 procent 2019. Det låter dramatiskt och många har reagerat med att vi är pessimistiska.
Inte pessimist – utan realist - 01_Annika_Winsth_binary_6890514.png

Men för det första är det centralt att komma ihåg att avmattningen sker från en hög nivå. För det andra har mycket av den avmattning vi ser redan hänt. Världshandeln stabiliserades i slutet av 2017 och låg stilla under hela 2018. Det fick konsekvenser för svensk export som gick sidledes förra året. Samtidigt har bostadsinvesteringarna fallit tillbaka och de förväntas i stort halveras mellan toppåret 2017 och år 2020. Det är en ganska hög nivå, ur ett historiskt perspektiv, men bidraget till tillväxten är markant annorlunda än under 2017. Bostadsinvesteringarna går från att vara motor till ett sänke för ekonomin.

Som om inte det räcker har även hushållen avvaktat under 2018. Privat konsumtion rensat för bilköp låg still i fjol. Risken finns att hushållen fortsätter att hålla hårt i plånboken och att vår prognos på en konsumtionstillväxt på 1 procent 2019 är för hög. Den kan jämföras med Riksbankens prognos för privat konsumtion som ligger på 2 procent och Konjunkturinstitutets på 2,3 procent för innevarande år.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här