Lär av USA:s misstag

Lär av USA:s misstag - 01_Annika_Winsth_binary_6890514.png

Jag var nyligen i USA, där jag bland annat besökte Detroit. Det var lärorikt men också skrämmande att se hur trasigt och tudelat USA har blivit. I Detroit dör alltfler av droger, människor har inte råd att skicka sina barn till college, stadsdelar står tomma och övergivna, trottoarer och vägar är i stort behov av underhåll. Hur kunde det bli så här i ett av världens rikaste länder?

Svenskar besöker gärna USA. I synnerhet städer som New York, Miami, San Diego, San Francisco, som alla ligger längs kusterna. Vi som är politiskt intresserade reser även till Washington. Det som ligger däremellan flyger vi glatt förbi.

Man kan konstatera att USA är ett fantastiskt land om man är rik och frisk. För den som inte är det är USA betydligt mer utmanande. Att höra en diplomat jämföra delar av USA med några av världens fattigare länder var ett obehagligt uppvaknande.

Om vi riktigt ska förstå vad som håller på att hända behöver vi besöka Detroit och liknande städer i inlandet.

Det är inte märkligt att människor protesterar när de inte ser någon framtid. Och att titta bakåt och hoppas att det ska bli som förr framstår som en enkel lösning. Det budskapet är det också lätt att vinna populistiska poänger på. Problemet är, som vi alla vet, att det inte kommer att hjälpa. Särskilt som Trump-administrationens politik inte kommer att skapa särskilt många nya jobb och det är framför allt jobb folk behöver.

I en värld där efterfrågan och produktion förändras snabbt behöver människor hjälp att ta sig vidare. Den nordiska modellen tycks fungera bra – gratis utbildning och ett socialförsäkringssystem som gör det möjligt att börja om när något händer eller går snett. Den sortens trygghet har möjliggjort för ett stort antal startsuper och andra företag att växa sig stora och starka.

Men att behålla en modell som är skattefinansierad är inte lätt när världen, företagen och människorna är globala. I vilket land ska företagen, produkterna och människorna vara skattskyldiga? Många vill vara med och dela på intäktskakan.

Framöver kommer det att vara mycket viktigt att värna om långsiktigt beständiga skattebaser för att klara ett hållbart samhälle. Det talas det alltför lite om.

Trots de enorma utmaningar som Detroit och andra städer i USA står inför, var optimismen förvånansvärt stor. Det kanske är typiskt för USA, men det tas också steg i rätt riktning. Samtidigt har USA varit inne i en mycket lång återhämtningsfas. Frågan är hur väl rustade städer som Detroit är när lågkonjunkturen kommer. Mycket återstår att göra och det är långt, väldigt långt, kvar till att America is great again.

Det som bekymrar mig mest är den låga utbildningsnivån. Det kommer att bli svårt att lyfta ett samhälle där många av individerna inte ens har en fullständig grundskoleutbildning. I uppgivenheten blir droger en smärtsam och kostsam flyktväg för alltför många.

Jag hoppas optimisterna har rätt, men låt oss ta till oss och lära av de misstag amerikanerna har gjort för att här hemma värna ett starkt och välmående Sverige. Utbildning i människor är den bästa långsiktiga investering vi kan göra. Ett hållbart samhälle kan inte ha för stora klyftor och framför allt inte stänga ute stora grupper från arbetsmarknaden. Att förbättra integrationen och på olika sätt öppna för att alla människor ska ha möjlighet att ta ansvar och kunna försörja sig själva är avgörande för om vi lyckas. Nästa regering har en viktig hemläxa att göra.

Chefsekonom på Nordea som skriver krönikor i Affärsvärlden var fjärde vecka.

Ingen kris här

Världshandeln skjuter fart trots hot om handelskrig och hinder. Inte minst i tillväxtländerna ökar handeln. Det är en viktig signal om fortsatt god global tillväxt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.