Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Börsens kassakor

2008-06-11 14:27

Rädd för högbelånade bolag? Då kanske en kassako kan vara något. Affärsvärlden listar börsens största kassakor.

I takt med att räntorna stiger och bankerna börjar hålla hårdare i slantarna kan det vara skönt att äga aktier i bolag med en rejäl kassa.

Affärsvärlden har rankat de svenska börsbolagen med ett börsvärde över 100 miljoner kronor efter nettokassans storlek i förhållande till börsvärdet. Bolag som av analytikerkåren väntas redovisa ett negativt rörelseresultat i år har uteslutits. Se tabell nedan:

Toppar listan gör investeringsbolaget Bure som dock har aviserat att bolaget skall omvandlas till ett rörelsedrivande bolag i utbildningssektorn. Bolagets defensiva verksamhet och kapitalstruktur har belönats med en bra utveckling på börsen. Aktien har stigit 4 procent sedan årsskiftet och har gått klart bättre än börsen sedan i höstas.

En annan kursvinnare och kassako är Sensys Traffic. Tillverkaren av hastighetskameror har i år tagit hem två viktiga order i Mellanöstern, den senaste så sent som igår. Sedan årsskiftet är aktien upp nästan 50 procent.

På listan finns bara två börsjättar: Skanska och Ericsson. Bolagen väntas vid årsskiftet ha drygt 10 respektive 30 miljarder kronor i kassan.

Noterbart är också att modeföretagen Björn Borg och Odd Molly finns på listan över kassakor. Bolagens kapitalstruktur skiljer sig därmed markant ifrån den hos branschkollegorna Retail and Brands och KappAhl, vilka båda tog sig in pålistan över börsens hårdast skuldsatta bolag.

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom