Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Börsens skuldberg

2008-06-10 13:27

Med finans- och konjunkturoro har investerarna blivit alltmer skeptiska mot bolag med hög skuldsättning. Affärsvärlden listar börsens värsta skuldberg. (Uppdaterad med information om Lappland Goldminers skuldsättning.)

Börsbolag med hög skuldsättning kan lätt bli riskabla i sämre tider om lönsamheten viker. Räntekostnaderna blir plötsligt en tung börda och vill det sig illa kan bolagen drabbas av allvarliga finansiella problem.

Bolag man bör se upp med är i första hand sådana som redan har lönsamhetsproblem, men även bolag med låga marginaler kan vara riskabla. Om bolagens lönsamhet dessutom är cyklisk ökar risken ytterligare.

Affärsvärlden har rankat de svenska börsbolagen med ett börsvärde över 100 miljoner kronor efter nettoskuldens storlek i förhållande till börsvärdet. Se tabell nedan:

Toppar listan gör Eniro som har en nettoskuld på nästan två gånger bolagets börsvärde. Bolaget har sedan början av 2007 tappat omkring två tredjedelar av sitt börsvärde. Många investerare ifrågasätter hur länge bolagets kataloger kan fortsätta att vara en kassako.

Högt upp på listan hittar vi också massaproducenten Rottneros som brottas med höga elpriser och en svag dollar. Bolaget väntas i år redovisa en rörelseförlust på drygt 50 miljoner kronor, enligt Factset. Aktien har backat nästan 75 procent sedan våren 2007.

Ett annat företag högt upp på listan är kontraktstillverkaren Partnertech som dras med lönsamhetsproblem.

För klädföretaget Retail and Brands bidrog en modemiss i JC-kedjan till att rörelseresultatet i bolagets andra kvartal blev -53 miljoner kronor. Aktien har mer än halverats i år och har nu en nettoskuld på halva börsvärdet. Nästan lika hårt skuldsatt är konkurrenten KappAhl.

Rederiet Broströms har också en tuff tid bakom sig på börsen. I första kvartalet föll bolagets rörelseresultat med 73 procent till knappt 59 miljoner kronor. Efter att räntekostnaderna på 44 miljoner betalats återstod inte mycket till aktieägarna.

Viktigt att tänka på är att alla bolagen på listan inte är högriskplaceringar. På listan finns exempelvis ett par av börsens allra finaste bolag: SCA och Husqvarna. I de fallen ska det väldigt mycket till innan skuldsättningen blir ett problem, särskilt i fallet SCA.

---

Lappland Goldminers hade vid årsskiftet 2007/2008 en mindre nettokassa. Siffrorna i tabellen ovan bygger på analytikerna genomsnittliga prognos om skuldsättningen under 2008. Prognoserna om nettoskulden under 2008 skiljer sig väsentligt åt mellan de två mäklarfirmor som bevakar bolaget.

Carnegie spår att bolaget vid årsskiftet har en nettoskuld på 53 miljoner kronor, medan norska Pareto Securities spår att nettoskulden uppgår till 879 miljoner kronor. Carnegies prognos är dock att nettoskulden under 2009 ökar kraftigt till 1 029 miljoner kronor.

Analytikerna spår alltså att bolaget kommer att öka sin skuldsättning kraftigt antingen i år eller nästa år.

Lappland Goldminers vd Karl-Åke Johansson säger till Affärsvärlden att bolaget kommer att öka sin skuldsättning under de närmaste åren i takt med att bolaget börjar investera i gruvverksamhet i Fäboliden. Skuldsättningen kommer dock inte att öka alls i den takt analytikerna spår.

- En nettoskuld på nästan 900 miljoner kronor vid årsskiftet är alldeles orimligt, säger Karl-Åke Johansson.

- Vår skuldsättning framöver beror på vilken kombination av skulder och eget kapital vi har. Vi har flera års utbyggnadstid och man skuldsätter sig inte mer än i takt med de utbyggnader man gör. Så det ligger långt därifrån.

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom