Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Varför hemlighölls gripandet av Ola Rollén?

2016-10-31 16:25

Det finns en detalj som biter sig fast bland alla nyheter som under måndagen portionerats ut från tingsrätten i Oslo, åklagare och polis samt Hexagons vd Ola Rolléns försvarare: falskspelet mot aktieägare och analytiker. Det skriver Affärsvärldens Calle Froste.

Hexagonchefen Ola Rollén greps i Sverige redan i onsdags i förra veckan, på begäran av norska myndigheter. Det skriver dommerfullmektig Linn C Domaas Kise, domare i målet och tillika protokollförare i häktningsförhandlingen som inleddes klockan 11.45 i lördags förmiddag. Det framgår av handlingarna i Oslo tingrätt.

Var Rollén befann sig de kommande nätterna är fortfarande inte offentliggjort, men en gissning är Kronobergshäktet i Stockholm.

I fredags, två dagar efter att Hexagon-vd:n greps, var Rollén fri igen. I vart fall så frigiven att han fick tillåtelse av norska och/eller svenska myndigheter att på plats presentera bolagets tredje kvartalsrapport. I presentationen , som drog igång klockan 10 på morgonen, nämner Ola Rollén inte med ett ord att han har varit föremål för polis och åklagares intresse i två dagar.

I det inspelade presentationsmaterialet, som ligger kvar på webben tre dagar senare, hälsar Rollén analytikerna välkomna och önskar dem god morgon. Han visar ”slide 34” och säger att ”vi är världsledande” på gps-puckar som kan monteras i bilar så att de kan hittas om de blir stulna. Han avslutar presentationen med ”slide 35” och hälsar alla närvarande välkomna till bolagets kapitalmarknadsdag den 1 december i London.

Enligt nyhetsbyrån Direkt fanns personal från den svenska ekobrottsmyndigheten hela tiden i rummet eller i närheten av Ola Rollén när han genomförde presentationen. Deras uppdrag var att bevaka att Rollén inte sa något om den pågående polisundersökningen. Bolagets informationsansvariga likväl som ordförande Melker Schörling kände till överenskommelsen.

Senare den dagen, eller möjligen på lördag morgon, flyttades Ola Rollén till Oslo och häktningsförhandlingarna. Och i dag, på måndagen offentliggjorde  myndigheterna och Hexagon att högste chefen har suttit i häkte under helgen.

Mycket är osäkert i den här händelseutvecklingen men en sak är glasklar.

När börsen öppnade i dag på måndagen föll Hexagonaktien med närmare 10 procent och bolagets marknadsvärde med som mest 10 miljarder kronor, en utveckling som inte gärna kan vara orsakat av andra skäl att den framgångsrike vd:n placerats i häkte. Information var alltså kurspåverkande och borde ha offentliggjorts redan när Ola Rollén greps på onsdagen.

Till Hexagons försvar kan man säga att hemlighållandet skedde på uppmaning av myndigheterna. Nu har åtgärderna från polis och åklagare i stället medfört att de som köpte aktier i bolaget i slutet av förra veckan blev blåsta.

Calle Froste

Fler krönikor av Calle Froste

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet