Vi upplever för tillfället problem med vår inloggningstjänst, allt material är för tillfället upplåst
Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ericssons chans att casha in den strategiska checken

2020-02-12 18:00

Den amerikanske justitieministern William Barr har uppgett att USA bör överväga att investera i Nokia, Ericsson, eller bådadera. Detta för att motverka dominansen från kinesiska Huawei inom 5g. Är det möjligt att man i Washington läst Börsplus krönika från april 2019?

Bakgrunden till krönikan var att Telia, likt många naiva debattörer, då hävdade att Huawei är som vilket annat bolag som helst och att det inte fanns bevis för att kinesiska staten styrde bolaget. Vår uppfattning var att det ena inte utesluter det andra.

”Sannolikheten är extremt hög att Huawei är både ett kommersiellt företag och Beijings förlängda arm. Det är inte antingen eller”, skrev vi då och fortsatte:

”Västvärlden är delad mellan de som litar på Huaweis egen etikett ’vanligt kommersiellt företag’ och de som tittar på innehållet och då ser överhängande risker att Huawei är en trojansk häst som låter en potentiell fiende få tillgång till samhällets vitala infrastruktur. Är det exempelvis klokt att låta Huawei bygga de 5g-nät som ska bära all känslig information, från FoU till makthavares privata hemligheter? Nej, det är inte klokt. Dessvärre verkar Telia i denna fråga ostört få undergräva Sveriges säkerhet och välstånd. Och likadant är det i mängder av andra telekombolag världen över. För USA är det här ett jätteproblem. Men för att möta Huawei måste man matcha fram en aktör som är både jämbördig i pris/prestanda och obrottsligt lojal med USA. Varken Nokia eller Ericsson uppfyller dessa krav i dag. Men belöningen är antagligen stor för det företag som kan ’bli amerikanskt’ i Washingtons ögon. Wallenberg har en lång historik av att flytta ut svenska bolag, så Ericsson kan mycket väl bli amerikanskt.”

Kanske kommer detta konkretiseras under 2020?

Vad som är bra eller dåligt för Sverige som land i denna situation kan verkligen diskuteras. Men i ett annat forum än denna krönika. Här handlar det i stället om sitsen för Ericsson. När hela världspolitiken handlar om kampen mellan Kina och västvärlden (åtminstone de delar av västvärlden som inser att man är under attack) så sitter Ericsson och Nokia med unika kort på hand. Det blir mycket intressant att se om Wallenbergarna och Christer Gardell kan eller vill spela dessa kort.

Om de vill det så bör de nog skynda sig. Den krypande känslan är nämligen att det här med 5g kanske inte är så unikt svårt som alla tror.

I slutet av januari kunde man bland annat i Financial Times läsa att Vietnams statliga teleoperatör Viettel bygger sitt eget 5g-nät utan produkter från Huawei eller andra externa leverantörer. Vietnameserna tar alltså fram helt egna produkter för att bygga 5g-nät utan att behöva förlita sig på utländska leverantörer. Detta visar på flera saker.

• Kinas närmaste grannar har inga illusioner om Huaweis lojaliteter. Vietnam är tydliga med att det är säkerhetspolitiska skäl bakom beslutet att ta fram egna 5g-produkter.

• Enligt Viettel blir man aktör nummer sex på marknaden för 5g-utrustning efter Huawei, Ericsson, Nokia, kinesiska ZTE och koreanska Samsung.

• Tydligen kan ett fattigt land som Vietnam på två år replikera tillräckligt mycket av 5g-utrustning för att själva bygga ett 5g-nät. Vad säger det om Ericssons och Nokias långsiktiga konkurrensförmåga?

• Man kan också se detta som ett oerhört underbetyg för hela västvärlden. Först naiviteten som lät Huawei få en kritisk position i flertalet länders kommunikationssystem. Och sedan oförmågan att matcha fram gångbara alternativ. USA:s BNP är nära 100 gånger större än Vietnams.

Även om det såklart är strategiskt viktigt att kontrollera informationen i 5g-nätet så blir slutsatsen att själva infrastrukturen kanske inte är så förtvivlat svår att utveckla. Ericssons starka strategiska hand lär alltså inte bli starkare med tiden. Kanske läge att ta sig en ordentlig funderare både i Rosenbad och på Arsenalsgatan.

Det är logiskt att USA sneglar på att ta ett grepp om Ericsson eller Nokia. Börsplus flaggade för detta redan våren 2019. Då om inte förr var det ju helt klart att kinesiska Huawei är ett existentiellt hot mot västvärldens cybersäkerhet. Händelser i Vietnam talar för att Ericsson nog måste skynda sig om man vill casha in denna geopolitiska check.

Peter Benson

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom