Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Äntligen tar robotar över

2018-01-10 18:00

KRÖNIKA. Att algoritmstyrd rådgivning tar en stor del av sparmarknaden är det ingen tvekan om. I USA förvaltar bolag som Betterment och Personal Capital många miljarder dollar och nu lanseras på bred front en rad nya svenska ­sparrobotar. Johan Eklund granskar feno­menet i ett reportage på sidan 14.

Det går att fundera på tajmningen. Så här sent i börscykeln är risken stor att både svenska storbankernas egna robotar och fristående som Waizer och Fundler får en dålig start. Faller börsen är det svårt att tala om relativt index med konsumenter som förlorat en del av sitt sparkapital.

Men det är en detalj i sammanhanget. Det är bara att välkomna fenomenet. De som råkar sitta på ett rejält kapital har alltid haft access till kvalificerad rådgivning av det enkla skälet att dessa kunder varit lönsamma för banken. Normalspararen får – i bästa fall – en kvart med sin bankkontakt, som bakom skärmen sneglar på huvudkontorets påbud om vilka egna fonder och sammansatta produkter som för tillfället ska pimpas.

Förutsättningen är förstås att roboten är tillräckligt smart – och framför allt – ärlig. Om algoritmen justerats så att nyss nämnda dyra egna fonder och sammansatta produkter prioriteras framför billigare och bättre alternativ, finns ingen större poäng. Inte för kunden i alla fall.

En robot som med kundens preferenser i ramminnet söker igenom tiotusentals sparprodukter spottar ur sig ett förslag som ger chansen till maximalt riskjusterad avkastning, är ett jättekliv framåt.

Rivstart

Affärsvärldens tre nya portföljer har fått en rivstart. Läs mer på sidan 32. Alla tre portföljerna uppdateras varje vecka i Affärsvärldens nya aktietjänst Analys+. Den hittar du på sajten och den är gratis för prenumeranter under en provperiod. Så ta chansen och testa nu.

Erik Wahlin

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet