Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Både chef och ledare

2018-11-14 22:00

När näringslivslegendaren Pehr G Gyllenhammar talade på Årets ledare 2009 lyfte han fram behovet av riktiga ledare, sådana som han själv. Och Winston Churchill. Kanske nämnde han någon till.

Alla som gått en ledarskapskurs – vilket nog de flesta som läser den här texten har gjort – har hört följande fråga ställas till klassen: ”Vet någon vad det är för skillnad på att vara chef och att vara ledare ? Svaren skiljer sig åt, men har i stort sett alltid samma tema: chef är en titel medan ledare är något man förtjänar. Underförstått är det ena finare än det andra.

Ofta förringas i dag att de mer formella chefsegenskaperna också är oerhört viktiga för en framgångsrik ledare. I kriterierna till priset Årets ledare står bland annat att ledaren ska ”ha etablerat ledarskap och ledningsprocesser i organisationen” och ”inte bara vara ledare utan också manager”.

Det duger alltså inte att vara årets hippaste och mest omskrivna vd, eller på kort tid ha drivit upp ett hajpat bolag. Nej, Årets ledare ska ha prövats både i motgång och medgång, hon eller han ska inte bara ha förmågan att entusiasmera utan också kunna påvisa mätbara förbättringar. Det krävs en komplett verktygslåda: Årets ledare ska kunna räkna, charma, leda, organisera, planera och dessutom vara långsiktig och kunnig. Men också vara medveten om sina brister.

– Ingen kan allt, så försök aldrig ge sken av det, säger Martin Lundstedt, som har Pehr G Gyllenhammars gamla jobb som vd för Volvokoncernen.

Läs intervjun med Årets ledare här.

Årets ledare

Årets ledare delas ut av Affärsvärlden, med PA Consulting, Mannheimer Swartling, Wipro och Korn Ferry som partner. Det är Sveriges äldsta och – anser många – tyngsta ledarskapspris i sitt slag, och firar 35-årsjubileum i år. Årets ledare koras kvällen den 14 november i Gyllene salen på Stadshuset i Stockholm. Publiken består av cirka 200 speciellt inbjudna gäster.

Erik Wahlin

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet