Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 0770-457 102

Där det inte går att gömma sig

2017-11-22 18:00
Affärsvärldens chefredaktör Erik Wahlin.

KRÖNIKA. Jag vet förstås inte hur Melker Schörling tänkte när han för elva år sedan lät notera sitt investmentbolag MSAB på Stockholmsbörsen, men jag skulle inte bli förvånad om han faktiskt ville ha det offentliga trycket på sig själv och sitt bolag. Han om någon visste precis vad det innebar. Nu köper familjen Schörling ut MSAB. Det är naturligtvis inget som går att ha några principiella synpunkter på, mer än att det är tråkigt att Stockholmsbörsen förlorar ett av sina bästa bolag.

Att vara vd eller styrelseordförande i ett börsnoterat bolag är tufft. I bra tider med fungerande strategi och god tillväxt är det förstås trevligt att läsa hyllnings­artiklar och bli applåderad på stämmor och kapitalmarknadsdagar. I knaprare tider är det inte lika kul, med skoningslös granskning från media, analytiker och minoritetsägare.

Men just detta skärskådande är en fördel med börsen som lyfts fram alldeles för sällan. Att bli jämförd, ifrågasatt och granskad och faktiskt klara det är ett styrketecken. Att ständigt vara i offentlighetens ljus tvingar ledning och styrelse att gå ut ur komfortzonen och fatta tuffa beslut.

Olof Brunninge är docent i företagsekonomi och verksam vid Internationella handelshögskolan i Jönköping. På sidan 28 skriver han om familjebolagen och varför de lämnar börsen. Han skriver där om en djupstudie av två svenska familjeföretag som ”visar att de finansiella fördelarna med en notering överskattades medan ägarna under­skattade de socioemotionella nackdelarna”.

Till familjedominerade bolag på börsen skulle jag vilja säga: Försök stå ut. Det vinner vi alla på.

Snart Årets ledare

Den 28 november arrangerar Affärsvärlden Årets ledare för 34:e gången. På Berns i Stockholm avslöjas då vem som blir just Årets ledare, ett av Sveriges tyngsta pris. Läs mer på sidan 14.

Erik Wahlin

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet