Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Den sista cigaretten

2018-04-11 18:00

KRÖNIKA Varje år dör sju miljoner människor i förtid på grund av tobak. Ungefär sex miljoner som en direkt följd av sitt eget tobaksbruk, och resten dör av andras rök. Hälften av dem som använder tobak dör på grund av tobak.

Jag ser mig inte som en fundamentalist i frågan, och har själv rökt när jag var yngre och kan när omdömet sviker tacka ja när någon bjuder också i dag. Men det händer alltmer sällan. Dels för att jag blir äldre, och med åren mer bekymrad över vad min kropp tål. Dels är det numera sällsynt med rökare i min omgivning (de har slutat eller dött) och därmed blir frestarna färre.

I det här numret av Affärsvärlden skriver vi på tre ställen om bolag i nikotinbranschen. På sidan 22 intervjuas Christer Wahlquist, vd på plastföretaget Nolato i nordvästskånska Torekov. Bolaget tillverkar en form av e-cigaretter och har av allt att döma ett av världens största tobaksbolag som kund.

I bilagan Affärsvärlden Affärsjuridik intervjuas Swedish Matchs chefsjurist Marie-Louise Heiman, finalist i utmärkelsen Årets bolagsjurist. Swedish Match har framgångsrikt stuvat om sig från att vara ett traditionellt tobaksbolag till visionen ”en värld utan cigaretter”, men är också en av USA:s största leverantörer av billiga cigarrer. Och på sidan 39 analyserar vi cigarrfokuserade danska tobaksbolaget STG, men som också säljer piptobak och rulltobak.

Nikotin är ett gift, oavsett hur det konsumeras, inklusive snus. Cigarr- och piprökning leder till ökad risk för muncancer. Men det är i alla fall bättre än cigaretter. Bäst vore förstås om tobak och nikotin inte fanns alls. Men där är vi inte i dag.

Chefredaktör

Extra tidning

Med det här numret av Affärsvärlden följer Affärsjuridik. Du behöver inte vara jurist för att läsa den. Martin Gelins reportage om kraven på reglering av Google, Facebook och andra it-jättar, intervjuerna med alla finalister i Årets bolagsjurist och mycket mer är riktigt bra läsning.

Erik Wahlin

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet