Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 08-617 80 00

Den som väntar på något gott

2017-06-13 22:00
Affärsvärldens chefredaktör Erik Wahlin.

KRÖNIKA. Vi överskattar alltid förändring under de närmaste två åren och underskattar förändringen under de kommande tio. Låt dig inte invaggas i passivitet”, skrev Microsoftgrundaren Bill Gates i sin bok The Road Ahead från 1996.

Citatet används flitigt numera, och har blivit något av en kliché. Men inte desto mindre på det hela taget sant. Jag tänkte på det när jag läste Johan Eklunds köpanalys av Wallenbergfamiljens börsnoterade investmentbolag Investor på sidan 34.

I analysen tar Eklund bland annat fasta på att Investor i april i år började publicera marknadsvärdesestimat på onoterade portföljbolag. Det var tio år sedan Investor köpte medicinteknikbolaget Mölnlycke. Aktieanalytikerna har naturligtvis uppskattat marknadsvärde på det onoterade bolaget i sina excelsnurror. Men att Investor sätter ett eget officiellt värde på 56 miljarder kronor på Mölnlycke är symboliskt och ett tecken i tiden. Den tidigare siffran som gällde var det bokförda värdet på 21 miljarder kronor.

Investor har målmedvetet ökat i onoterade bolag i lite mer än tio år, det var en del av Börje Ekholms strategi när han tillträdde som vd i september 2005. Ett tecken i tiden på hur accepterad den strategin har blivit i sfären är när Wallenbergstiftelsernas gemensamma investmentbolag FAM klipper till och köper hela stålbandstillverkaren SPS av Sandvik för 5 miljarder. FAM bildades för övrigt för drygt tio år sedan. Läs mer på sidan 28.

Allt behöver dock inte ta tio år. Senast Affärsvärlden satte köp på Investor var i nummer 17/2013, det vill säga bara lite mer än fyra år sedan. Sedan dess har aktien mer än dubblats.

I topp i år igen

För 21:a året i rad har finansproffsen röstat fram Affärsvärlden till bästa affärsmagasin i Hallvarsson & Halvarssons årliga rankning. Affärsvärlden får 53 procent av rösterna, mot 9 procent vardera för VA och Fokus, som delar på silverplatsen. Tack för detta! Vi ska göra vårt bästa för att fortsätta förtjäna topplatsen.

Erik Wahlin

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet