Diamanter i snömoset

Diamanter i snömoset - 04_Erik_Wahlin_binary_6890517.png

KRÖNIKA. Affärsvärlden bevakar dagens och morgondagens stora börsföretag och granskar människorna, trenderna och marknaderna. Vår journalistik är faktabaserad, oberoende och vi är kunniga, analytiska och argumenterande.

Så lyder vårt löfte till läsaren, oavsett vad och i vilken kanal hon läser Affärsvärlden. Självklart skriver vi också dumheter ibland, och kan någon gång i efterhand önska att vi hållit huvudet kallare. Men som grundhållning är Affärsvärlden skeptisk till hajper. När andra febrigt rusar i väg, ser vi det som vår roll att stå kvar med ordentlig markkontakt.

Samtidigt kan det vara genuint svårt att avgöra när en hajp mognat och vilka trendbolag som faktiskt har en ­solid affärsmodell. På sidan 22 intervjuas Thomas Ekman, som inledde sin karriär som dammsugarförsäljare och sedan blev Luma på MTG under dotcom-hysterins final i slutet av förra århundradet. I dag är han vd för it-återförsäljaren Dustin, som startade e-handel samma år som Amazon. Dustin borde vid en snabb anblick ha fallerat som så många av sina konkurrenter, men tjänade pengar och ökade omsättningen också under dotcom-kraschens dystraste år. Senaste räkenskapsåret omsatte bolaget 9,3 miljarder kronor med närmare en kvarts miljard kvar på sista raden.

Vilka av de hajpade fintechbolagen som blir morgon-dagens vinstmaskiner är förstås svårt att avgöra. Men det saknas verkligen inte pengar som är beredda att testa. Se sidan 28.

Aktiekväll med Affärsvärlden

Måndagen den 19 mars bjuder Affärsvärlden in till Aktiekväll. Vi pratar om de senaste årens börs­klimat med Nasdaqs noteringschef Adam Kostyal och om den svajiga fastighetsmarknaden med bostadsutvecklaren Tobins stor­ägare, grundare och vd Erik Karlin. Och mycket mer.

Ytterligare information finns på: www.affarsvarlden.se/aktiekvall

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.