Egen härd är guld värd

2017-03-14 22:00 Erik Wahlin
Affärsvärldens chefredaktör Erik Wahlin.

KRÖNIKA. JFK:s far, den mycket framgångsrike affärsmannen Joe Kennedy, putsade skorna på vägen till arbetet. Året var 1928 och världens börser hade rusat till hisnande höjder. Den unga mannen som utförde arbetet avslutade med att ge ett aktietips. ”Köp Hindenburg”, viskade han till Joe Kennedy.

– Du vet att det är dags att sälja när skoputsarpojken ger dig aktietips, löd Joe Kennys flitigt citerade slutsats.

Frågan är om det inte också är hög tid att snegla mot utgången när Expressen på bästa plats på sajten kör Bonnierkollegan DI:s webb-tv-program Börsmorgon en vanlig måndag. Samtidigt är en annan lärdom av historien att uppgångar tenderar att vara betydligt mer uthålliga än vad många tror. Det gäller för övrigt inte bara börsen utan även andra tillgångsmarknader.

I fjol firade det svenska bostadsrallyt tjugo år. Ett bortglömt – eller ska vi säga förträngt? – jubileum. Priset på bostadsrätter och småhus har stigit i stort sett oavbrutet sedan våren 1996, med något litet hack i kurvan under finanskrisen.

I reportaget på sidan 26 skriver Johan Eklund om de nya fastighetskungarna, bolagen som bygger bostads­rätter i Stockholm och andra tillväxtregioner. Det har blivit så lönsamt att man måste backa till 1970-talet och slutet på det statssubventionerade miljonprogrammet för att komma upp i samma produktionstakt. Samtidigt är kostnaden för att bygga skyhögt: en nyproducerad bostadsrätt i Storstockholm kostade enligt SCB över 54 000 kronor per kvadratmeter att bygga år 2015.

Så när taxichauffören ger tips om var det byggs nya bostadsrätter börjar det bli dags att sälja även detta tillgångsslag. Problemet är bara att man måste ha någonstans att bo.

Bara finalen kvar

I går tisdag 14 mars var det delfinal för 33-listan i Göteborg. Vilket bolag som direktkvalificerades går att läsa om på Affarsvarlden.se. Nu återstår bara den stora finalen i Stockholm 4 april.

Erik Wahlin

Fler krönikor av Erik Wahlin

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet