En läxa från Zhou Enlai

Vilken blir 2018 års största ekonomihändelse? Ja, det är förstås både väldigt tidigt och på gränsen till förmätet att ens försöka gissa. Jag är långt ifrån säker på vilken som var fjolårets viktigaste händelse. Sånt kristalliserar sig först efter fem–tio år, i bästa fall.

I februari 1972 träffade USA:s president Richard Nixon Maos premiärminister Zhou Enlai i Peking. Nixon frågade hur Zhou såg på den franska revolutionen, tvåhundra år tidigare. ”För tidigt att säga”, var premiärministerns berömda svar, vilket kommit att symbolisera kinesernas långsiktiga syn på saker och ting. Det hela handlade sannolikt bara om simpel språkförbistring. Zhou Enlai trodde att Nixon pratade om de våldsamma vänsterradikala protesterna i Frankrike under röda 1968, alltså bara några år tidigare.

Men det betyder inte att det är fel. Kineser är ibland rätt långsiktiga, även om vår kortsiktighet här i Sverige överdrivs den också. Calle Froste skriver på sidan 9 om hur Mao byggde järnväg i Tanzania redan för femtio år sedan. I dag vill statsstötta kinesiska bolag investera i svensk infrastruktur. Li Shufus Geely köpte först personbilstillverkaren Volvo, klev sedan in i börsnoterade tunga fordonskoncernen AB Volvo och nu i Volvobolagens konkurrent Daimler. Två av Sveriges fem största bolag är i spel. Är det en av årets största nyheter? Ja, det är det nog. Vad betyder det? För tidigt att säga.

Ur askan i elden

När Geely köpte Cevians post i AB Volvo tyckte en del att det var skönt att bli av med den ”kortsiktige” Christer Gardell. Vad tycker de nu?

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG