Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ett liv på börsen

2018-10-24 18:00

S&P:s globala pe-tal ligger på 24. Är det dyrt? Har börsen nått toppen? Den frågan är nästan omöjlig att svara på. Jag tänker inte göra det i alla fall.

Toppen nås när den nås, när tillräckligt många av marknadens aktörer tycker att det är dags att sälja. Släng in lite tvångsförsäljningar och likviditetsbrist och du har ett ras. Konjunkturen då? Jovisst, brakar den globala ekonomin ihop är börsen dyr i dag. På sidan 14 tar sig Göran Lind ändå an denna kanske svåraste frågan av dem alla. Jag kan inte garantera att du efteråt vet när det vänder. Men du blir lite klokare. Mer går inte att begära.

Om den globala konjunkturen är i den ena änden, är bolagsspecifika händelser i den andra. Sedan toppen för drygt fem år sedan har medicinteknikkoncernen Getinge fallit 64 procent på en stigande Stockholmsbörs. Den senaste dåliga nyheten i Carl Bennets otursförföljda bolag är kopplade till en fiskleverindränkt bomullsrondelliknande polypropenmojäng. Att just detta FDA-godkända implantat skulle sänka Getinge-aktien var svårt att förutse. Men att dyra amerikanska stämningar är en realitet är ingen hemlighet.

– De här hoten har du ju hela tiden när du agerar på en marknad som USA. Men där finns också väldiga möjligheter, säger Carl Bennet i reportaget på sidan 28.

Att investera i aktier är ingen picknick. Tur att det på det hela taget är så lönsamt.

Chefredaktör

Ett liv utanför börsen

Kanske inte heller något för den riskaverta, men det går ju också att göra som riskkapitalbolaget Creandum, vars affärsidé är att inte äga aktier i noterade bolag, utan hjälpa bolag växa så att de en dag kanske blir börsmogna. Läs intervjun med vd Staffan Helgesson på sidan 22.

Erik Wahlin

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet