Fortfarande inte byxis

Fortfarande inte byxis - 04_Erik_Wahlin_binary_6890517.png

Lindex byxmiss våren 2004 var något i hästväg. Någon hade klantat sig och köpt in på tok för många dambrallor. Butikerna reade ut byxor för kung och fosterland, men lagren var ändå smällfulla. Till sist fick de skänkas bort. Aktien rasade på börsen och vd fick gå.

Conny Karlsson utsågs till tillförordnad vd. Han tog över ansvaret för flera hundra tusen byxor och för att få Lindex på köl igen. Han hade kommit in som styrelseledamot i januari via den nya huvudägaren Amaranth Capital, ett för Sverige ny slags fond. När röken hade lagt sig hade ytterligare ett tiotal personer inom damkonfektion fått sparken.

Några månader senare bytte Amaranth Capital namn till Cevian Capital. Lindex blev en möjlighet för Christer Gardell och Lars Förberg att för en bredare publik visa vad deras fondbolag handlade om. Men det skulle ändå dröja något år eller två innan aktivistfond blev ett någorlunda känt begrepp.

Själva affärsidén är att köpa in sig i noterade bolag och vara aktiv – pressa ledning och styrelse till maximalt aktieägarvärde. När de inte lyssnar kan pressen öka med hjälp av jurister och media.

Fjorton år efter byxmissen är Cevian Europas i särklass största aktivistfondbolag och förvaltar 135 miljarder kronor. Christer Gardell jämfördes i början ofta med den skrupellösa Gordon Gekko i Oliver Stones Wall Street. Inte så ofta nu längre. Visst kan aktivisterna emellanåt bete sig som skitstövlar, men på det hela taget gynnas aktiemarknaden av deras bökande. De verkar allt fler inse. Läs mer på sidan 14.

Ack Värmeland, du sköna

Vad har skogskoncernen Billerud Korsnäs och dataspelsbolaget THQ gemensamt? Värmland. THQ med huvudkontor i Karlstad, och Billerud Korsnäs, som brottas med jätteinvesteringen i Grums. Läs mer på sidan 24 och 34.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.