Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

I minusräntans galna värld

2019-08-28 18:00

I skrivande stund handlas samtliga svenska statsobligationer på minusränta. För en gammal obligationshandlare som sett styrräntor på 500 procent och handlat långa statsobligationer över 15 procent är det hisnande”, skriver Affärsvärldens krönikör Olof Manner på sidan 13 i det här numret.

I februari för drygt tre år sedan sänkte Riksbankens direktion styrräntan under nollan. Sakta men säkert vänjer vi oss nu vid tanken att det inte bara är en tillfällig krisåtgärd. Eller rättare sagt, krisen tycks vara permanent. Sverige verkar stanna runt eller under nollan i många år.

Amerikanska Fed sänkte räntan i somras, för första gången på ett drygt decennium. ECB skjuter upp en höjning till hösten nästa år. Bolåneinstituten tävlar samtidigt om att sänka räntorna, att låna till bostaden har aldrig varit förmånligare, se sidan 8.

För de stora sparbolagen är det dåliga nyheter. De varken vill, kan eller får stoppa in allt på börsen, och alla obligationer utom de riskablaste ger negativ realavkastning. Avkastning letar man varhelst man kan hitta den ”och skog passar synnerligen väl i en långsiktig portfölj”, skriver Jan Lindroth på sidan 28.

Enligt LRF Konsult så fördubblades de svenska skogspriserna mellan 1995 och 2018. I somras köpte sparkoncernen AMF 297 000 hektar produktiv skogsmark av papperskoncernen Billerud Korsnäs för omkring 12 miljarder kronor, den största affären på mycket länge och den största investeringen av en finansiell aktör någonsin. Intresset rapporteras ha varit enormt.

För vanliga sparare är det svårt att köpa egen skog i den utsträckning som krävs för att ge förutsägbarhet och jämn avkastning. Då finns det fonder. Men det kan du inte läsa om i det här numret, utan i förrförra. Sök på ”Skogsfonder står stadigt” på affarsvarlden.se.

Chefredaktör

Vaktskifte på Affärsvärlden

Den 1 oktober tar Göran Lind över som chefredaktör och ansvarig utgivare för Affärsvärlden. Och senast 1 januari 2021 tar Peter Bensons analysbolag Börsplus över driften av Affärsvärlden efter Alma Talent-koncernen. Läs mer på sidan 10.

Erik Wahlin

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet