Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 0770-457 102

Inte en bank som alla andra

2017-11-08 14:00
Affärsvärldens chefredaktör Erik Wahlin.

KRÖNIKA. I SME:s sammanställning över banker och fondkommissionärers aktieanalyser av svenska bolag finns 21 rekommendationer på Handelsbanken. Tre är ”köp”, sex är ”vänta” och tolv är ”sälj”. Av de drygt 100 bolag som finns med i SME-databasen är det bara två som har sämre utfall: biometribolaget Fingerprint och läkemedelsbolaget Orexo. Handelsbanken delar tredjeplatsen nerifrån med byggbolaget Peab.

SME tillhandahåller inte analyserna bakom rekommendationerna, så det blir anekdotiskt. En bra utgångspunkt är nog Handelsbankens premievärdering relativt sektorn. Vidare finns en exponering mot Storbritannien, som är känslig så här i brexit-tider. Storbritannien är Handelsbankens näst största marknad efter Sverige. En annan oro är den svajiga svenska bostadsmarknaden, där Handelsbanken är näst störst efter Swedbank. Ska tilläggas att oron i bägge fall i första hand handlar om lägre vinster, inte om en krasch.

Det går också att ana en skepsis mot Handelsbankens affärsmodell, som bygger på den anakronism som kallas kontorsrörelsen. Senast vd Anders Bouvin och ord­förande Pär Boman stolt räknade hade Handelsbanken 820 kontor. Detta samtidigt som andra banker skryter om när de lägger ned kontor. Men bakom fasaden på Handelsbanken i Sveg, Klippan och Hemse finns också en annan betydligt mer slick bank, som vi hör talas om mer sällan. Läs Johan Eklunds reportage på sidan 14.

Björnen skjuten

Vad gäller Aktiva portföljen (sid 32) har Affärsvärlden fattat ett litet men principiellt viktigt beslut: vi slutar där använda Xact Bear och liknande instrument som hedgar mot börsnedgångar. Aktiva portföljen handlar därmed enbart om aktier börsredaktionen tror är köpvärda på kort sikt. Sentimentet lämnar vi därhän.

Erik Wahlin

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet