Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 0770-457 102

Kul om det inte vore så korkat

2017-12-13 18:00

"Om du är dum nog att köpa, får du en dag betala priset”, sa den amerikanska jättebanken JP Morgan Chases vd Jamie Dimon om bitcoin nu i mitten av oktober. Sedan dess har kryptovalutan stigit 180 procent.

KRÖNIKA. Exakt vad som pågår är oklart, men mycket tyder på att de ständiga prisrekorden i bitcoin har blivit själv­försörjande. Nya pengar strömmar in, spekulanter vill inte gå miste om chansen att tjäna en hacka, det leder till ökad efterfrågan och nya toppnoteringar – vilket ökar intresset ytterligare, och valutan bara stiger och stiger.

Media har inte varit sena att hänga på och genom att hårdbevaka spektaklet har intresset ökat ytter­ligare. Det kan därför vara värt att ta ett steg tillbaka och fundera var detta märkliga fenomen har sin grund. Läs Lotta Dinkelspiels reportage på sidan 14, där hon söker sig tillbaka till kryptovalutans rötter samt de oväntade effekterna av det största svindleriet som hittills drabbat valutan.

En tillgångsbubbla definieras av att investerarna köper på en förhoppning om en framtida uppgång, inte på fundamentala värden. Så är onekligen fallet med bitcoin, med den inte helt oviktiga skillnaden att det inte finns något fundamentalt värde alls på valutan. Kan det som i grund och botten är värdelöst vara en bubbla?

Allt detta hade varit fascinerande och tämligen ofarligt om det inte vore för den mest korkade aspekten på bit­coin: uppskattningsvis går det nu åt lika mycket energi som hela Danmark gör av med för att hantera transaktionerna och skapa nya bitcoin.

Metoo på Stureplan

Nu kommer finansbranschens #metoo-uppgörelse med sexuella trakasserier och sexuellt maktmissbruk? Det var väl ingen som trodde att branschen var befriad från den typen av avarter.

Erik Wahlin

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet