Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Lätt – i teorin

2017-12-20 11:00

KRÖNIKA. Förra veckan tillbringade jag i Silicon Valley i Kalifornien. Exakt var denna dal ligger går att diskutera, men jag skulle nog vilja påstå att hjärtat är några av orterna runt Stanforduniversitetet: Palo Alto, Menlo Park, Mountain View, Cupertino. Där på någon mils omkrets ligger huvudkontoren för sociala medier-dominanten Facebook, Googles moderbolag Alphabet och världens största bolag Apple, för att nämna några av dussintals teknikgiganter.

Utan att överdriva är detta världens absolut viktigaste kapitalistiska motor, som det senaste decenniet med lätthet utklassat Wall Street som skapare av kraftfulla bolag och enorma vinster. I Menlo Park ligger också Sand Hill Road, centrum för den amerikanska venture capital-industrin, en kort vägsträcka med låga kontorshus som har USA:s högsta kvadratmeterhyra.

Kapital och talang finns i överflöd på många platser på jorden. Som alltid pratar alla om att kiseldalen spelat ut sin roll, kvävd av sin framgång, där unga smarta människor inte längre har råd med hyran och i stället drar till Austin, Texas eller föredrar de hippa storstadskvarteren i (nästan lika dyra) San Francisco, fem mil norrut.

Men den speciella kulturen har få platser, om någon, lyckats kopiera: den att ständigt testa nya saker och utan skam misslyckas. Tvärtom, ett misslyckande är en bra erfarenhet som gör dig mer intressant för andra att samarbeta med.

Ett koncept lätt att förstå, men betydligt svårare att genomföra.

Kreativ förstörelse

I förra veckan lade Affärsvärlden ned Aktiva portföljen. Nu startar vi tre nya portföljer och en helt ny börstjänst. Läs mer på sidan 32.

Erik Wahlin

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet