Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Miljarderna och det nya sjukhuset

2018-02-14 18:00

Nya Karolinska sjukhuset i Solna, ett stenkast norr om Stockholms innerstad, har i media blivit en symbol för offentligt slöseri med skattemedel.

Själva bygget kostar knappt 19 miljarder kronor. Ovanpå det kommer inredning och teknik för drygt 4 miljarder. Driften fram till år 2040 kostar ytterligare 38 miljarder kronor. Totalt runt 61 miljarder kronor, varav byggkostnaderna alltså står för en tredjedel.

Tidigare S-politikern Ilija Batljan berättade i en intervju med Affärsvärlden i januari om sin tid som oppositionellt landstingsråd i Stockholms läns landsting 2010–2011. På sitt bord fick han Nya Karolinska med kostnader som redan då hade skenat iväg.

– Jag gjorde om avtalet för Nya Karolinska och sänkte kostnaderna med 7,8 miljarder kronor utifrån beslut som redan var fattat. Men det verkade som om ingen brydde sig.

Visst, NKS tycks vara ett skrytbygge, optimerat för specialistläkare snarare än patienter, vilket gjort det onödigt dyrt. OPS-modellen där Skanska inte bara står för bygget utan också driften tycks så här på förhand vara generöst mot bolaget, sett ur ett skattebetalarperspektiv. Läs mer på sidan 14.

Summorna är så höga att det är lätt att tappa perspektivet. Stockholms läns landsting har en budget på 100 miljarder kronor bara i år. Av detta står hälso- och sjukvårdens verksamhetsanslag för cirka 62 miljarder kronor. Landstinget i huvudstadsområdet lägger alltså mer på den löpande vården i år än den totala kostnaden för Nya Karolinska fram till år 2040. Det ursäktar inget, men kan vara bra att ha i åtanke.

Kvar i värmen

Landstingssverige tycks inte döma Skanska så hårt. Bolaget fortsätter att vinna uppdrag att bygga nya sjukhuskroppar. Nu senast i Karlskrona, i somras Kungälvs sjukhus och S:t Görans sjukhus i Stockholm.

Erik Wahlin

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet