Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Riksbanken och statens bank

2018-06-13 18:00

"Den starka realekonomiska utvecklingen i Sverige jämfört med omvärlden talar för att kronan på längre sikt bör vara starkare än dagens nivå. Sammantaget väntas kronan förstärkas under de kommande åren.”

Så skriver Riksbanken i den senaste penningpolitiska rapporten, som publicerades 26 april i år.

Ganska precis en månad senare tog Riksgälden en position på upp till 7 miljarder kronor, där statens egen bank spekulerar i att kronan blir starkare igen.

Det skulle kunna tolkas som att Riksbanken och Riksgälden är helt överens, kanske till och med som att den senare tar stöd i den förra. Men så uppfattades inte saken av marknaden. Och så är det nog inte.

Snarare spekulerar Riksgälden i att Riksbanken misslyckas med att fortsätta hålla kronan svag, åtminstone indirekt. Centralbankens spel sedan styrräntan passerade nollpunkten handlar i allt högre utsträckning om att hålla kronan svag. En central statlig myndighet spekulerar alltså mot en annan. Det är rätt spektakulärt.

Från Riksbankens håll har kommentarerna varit kortfattade. Chefen Stefan Ingves noterade att Riksgäldens position är ”mycket begränsad” i förhållande till den dagliga omsättningen på valutamarknaden, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

Men det är förstås symbolvärdet, inte storleken på positionen, som är det centrala. Riksgälden har dessutom historiskt varit framgångsrik när deras valutahandlare tagit en position för en starkare krona. Inte för att det händer så ofta. Tre gånger, allt som allt, som Lotta Dinkelspiel skriver i reportaget på sidan 14. Men ändå. Klart det svider.

Chefredaktör

Bäst igen

På sidan 28 i den här tidningen kan du läsa om vilka analytiker och analyshus som är Sveriges bästa, enligt Financial Hearings årliga rankning. Enligt samma undersökning är Affärsvärlden – för 22:a året i rad – årets bästa affärsmagasin. Tack alla som röstade på oss! Vi lovar att arbeta hårt för att göra oss fortsatt förtjänta av förtroendet.

Erik Wahlin

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet