Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 08-617 80 00

Samma gäng, nya uppfinningar

2017-09-06 11:00
Affärsvärldens chefredaktör Erik Wahlin.

Grundarna och storägarna av fastighetsbolag är ofta svåra husnördar, som med glädje ägnar en lördagsförmiddag åt att inspektera kulvertar i en trettio år gammal industrifastighet i en närförort. Men de skulle inte vara framgångsrika om de inte också var finansiellt slipade och hade känsla för tajming och makroanalys.

David Mindus Sagax var år 2005 ett av de absolut första fastighetsbolagen att ge ut preferensaktier, som ett sätt att stärka det egna kapitalet på ett uppfinningsrikt sätt. Sagax hade året före tagit över nätverksbolaget Effnets börsplats och förlustavdrag. Erik Selins Balder noterades på Stockholmsbörsen genom att år 2005 köpa utbildningsföretaget Enlights börsplats, som blivit överdimensionerad när it-bubblan sprack. På köpet kom också Enlights förluster, som Balder kunde använda till skatteavdrag.

– Jag tror det är rätt läge att köpa kommersiella fastigheter nu, sa den då 38-årige Erik Selin och hade helt rätt.

De finansiella innovationerna fortsätter. Tillsammans med Hemsö och Akelius hör Sagax och Balder till de första svenska fastighetsbolagen som ger sig ut på den europeiska obligationsmarknaden. Läs reportaget på sidan 14.

Fastighetsbolagen har alltid varit finansiellt uppfinningsrika, på gott och ont. Stamrenovering, trasiga tegelpannor och byte av värmeväxlar är sidoverksam­heter till den verkliga affären: att finslipa på portföljen och optimera finansieringen. Den viktigaste underleverantören är banken. Eller numera då: eurobondmarknaden.

Polymera mera

År 2013 rekommenderade Affärsvärlden Nolato-aktien för den fina direktavkastningen. Den har fortsatt upp. Nu får Nolato åter köp, denna gång på tillväxtpotentialen (se sidan 38). Kupongklippare kan kika på sidan 42.

Erik Wahlin

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet