Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 08-617 80 00

Samtidigt på andra sidan Östersjön

2017-09-13 18:00
Affärsvärldens chefredaktör Erik Wahlin.

Jag råkade vara i Helsingfors i torsdags. Det var dagen efter beskedet om att Nordea flyttar huvudkontoret till Helsingfors. Flyttar tillbaka, snarare, för på andra sidan Östersjön var det kanske inte självklart att Merita-Nordbankens vd skulle sitta i Stockholm efter fusionen för runt tjugo år sedan.

I förra veckan var alla glada. Happy days are here again! som en tung finländsk ekonomijournalist uttryckte saken. Dråpslaget mot drömmarna om Finansplats Stockholmär bara det senaste tecknet på att Finlands ekonomi har vaknat till liv igen. Efter sju kvartal med tillväxt är landet inte längre ”Europas sjuke man”, som dåvarande stats­minister Alexander Stubb sa för ett par år sedan, efter en lång recession.

Finlands ekonomiska problem hade flera osaker, men Nokias kollaps ska inte underskattas. Nokia har sedan dess gjort sig av med bagaget, återuppfunnit sig själv, och är nu tillbaka som en it-gigant, i en ny ­skepnad. ­Hjärnan bakom tranformationen är ordföranden Risto Siilasmaa, mest känd för att ha sålt mobildelen till ­Microsoft.

Efter att Risto Siilasmaa hållit ett anförande om Nokias vändning passade jag på att fråga hur han såg på Ericssons bekymmer. Eftersom man på Nokia har varit i en mycket svår situation för inte så länge sedan, känner han starkt för sin svenska konkurrent.

– Men jag är helt säker på att Ericsson kommer tillbaka starkare än någonsin.

Glada för framgångarna är de i Finland, men inte ­skadeglada.

Torsdagsduns

Affärsvärlden bytte för ett par veckor sedan distribution, så att de flesta får tidningen med morgontidningsbudet. Kommer tidningen som den ska på torsdagen? Ring annars 0770-45 71 02 eller kontakta kundtjänst via Affarsvarlden.se.

Erik Wahlin

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet