Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 0770-457 102

Spreaden krymper, risken ökar

2017-12-06 18:00

KRÖNIKA. Hur mycket ska en amerikansk dollar kosta i kronor? Vad är en normal ränta på ett femårigt bostadslån? Hur mycket ska ett fat brentolja kosta om det för tillfället inte pågår något extra galet på den geopolitiska scenen? Jag gissar att många med mig har någon slags uppfattning, en blandning av maggropskänsla och historiska priser. Frågar du mig? En dollar? – tja, strax under sju spänn. Femårigt bostadslån: kring 5 procent tycker jag är rimligt. En fat brentolja? En bit norr om 50 dollar. En dollar som ligger på 8,30 kronor tycker jag alltså är dyr. Ett femårigt bolån för under 2 procent är åt skogen för billigt och 63 dollar fatet för oljan är rätt okej.

Facit är förstås att det inte finns ett normalpris, inte så länge kronan flyter, obligationsmarknaden är fri och oljan handlas på råvarubörser. Priset är den senaste affären där en köpare mötte en säljare, och förblir så tills det görs en ny affär någon mikrosekund senare. Så funkar det och jag gissar att de flesta som läser detta gärna vill att det så också förblir.

När högbelånade förhoppningsbolag lånar till nästan samma villkor som lönsamma och solida bolag är det ett tecken på att efterfrågan på avkastning är hög. Om det är normalt eller inte är en tajmingfråga. Historiskt är det i gapet mellan ratingbetygen BBB och B som det brukar göra ont först när marknaden luktar sig till en vändning. Just nu är spreaden mellan hög och låg risk på företags­obligationsmarknaden inte helt sund. Läs Johan Eklunds reportage på sidan 14.

Spel och media

Spelbolagen Leo Vegas och den tidigare branschledaren Betsson är värda nästan exakt lika mycket, 8,5 miljarder kronor. Skillnaden är att Betsson fallit på börsen i två år medan Leo Vegas stigit. Se sidan 28. Det finns flera förklaringar till Leo­ Vegas segertåg. En spännande sådan är hur företaget annonserat minst sagt generöst, delvis genom att sälja aktier mot medieutrymme.

Erik Wahlin

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet