Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Team Q och Buffett tvivlar på börsen

2019-05-22 18:00

Aktien i Mats Qvibergs Öresund har inte varit någon höjdare i år. Investmentbolaget missade rallyt i cykliska aktier. Kursen har backat 4 procent i skrivande stund. Lägg på kupongen och avkastningen har varit strax över nollan. Samtidigt har Six Return Index, det totalavkastningsindex som Öresunds ledning och styrelse själva mäter sig emot, stigit 18 procent.

I intervjun säger Öresunds vd Nicklas Paulson att han och investeringsteamet borde ha viktat om mot mer konjunkturkänsliga aktier i början av året men konstaterar sedan att det nu är för sent. Konjunkturen har inte ”klappat igenom”, men allt fler tidiga signaler, som inköpschefsindex, pekar nedåt.

– Jag tror att börsen har nått sitt tak och att den slutar året lägre än nu, men fortfarande på plus, en nedgång som kommer slå hårdare mot konjunkturkänsliga aktier.

Vd-kollegan Warren Buffett på amerikanska gigantiska investmentbolaget Berkshire Hathaway sa häromveckan i en intervju med CNBC att han för tio år sedan inte hade trott att det var möjligt att kombinera full sysselsättning, 5 procents budgetunderskott (i USA) och långa obligationsräntor på 3 procent.

– Och generellt, om jag upplever att något är omöjligt, så kommer det en förändring. Med tiden, jag vet inte hur, men jag tror inte att vi kan fortsätta se variabler med dessa förhållanden. Men om vi kan det, då är aktier löjligt billiga.

Både team Qviberg och team Buffett tvekar alltså på om börsen orkar så mycket mer den här gången. De närmaste månaderna får vi facit.

Veckans poddar

I veckans avsnitt av podden Affärsvärlden intervjuas Zenuitys vd Dennis Nobelius och Affärsvärlden Göran Lind pratar om Öresunds framtid. Och i podden Ketchupeffekten diskuterar Linus Malmberg och jag tidningsbranschen. Finns där poddar finns.

Erik Wahlin

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet