Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Torsk på Tallinn

2019-03-06 18:00

SVT: s Uppdrag gransknings rapportering om ”omfattande och systematisk penningtvätt under närmare ett decennium” i Swedbanks baltiska verksamhet har sargat förtroendet för storbanken. Det märks inte minst på börsen där aktien i skrivande stund fallit 19 procent. Att aktien tappat så mycket och uthålligt är direkt relaterat till Danske Bank-skandalen, ”den största penningtvättshärvan i modern tid”, plastmamman till Swedbank-avslöjandet. Danske-aktien har halverats på oro för miljardböter och allmänt ökad risk. Det är ingen kul härva att vara kopplad till om du driver en bank.

En fråga jag, liksom många andra, ställer mig, är varför inte Swedbank haft bättre kontroll på Hansabank-verksamheten. Inte minst mot bakgrund att riskerna för penningtvätt i de baltiska länderna är välkända och välbelagda. Läs Lotta Dinkelspiels reportage på sidan 28. Däri finns en del av logiken i varför bolaget tappat i värde. Den operativa risken i Swedbank har varit högre än marknaden räknade med.

Men det finns också en mer konkret oro. Som Göran Lind skrev i en artikel i Affärsvärldens tilläggstjänst Analys+ är en annan faktor ”risken för att Swedbank, frivilligt eller under tvång, minskar sin verksamhet i Baltikum eller helt lämnar området”. Swedbanks baltiska bankverksamhet svarade i fjol för cirka en fjärdedel av rörelseresultatet i Swedbank, bedömer Affärsvärlden. Börsvärdet på den baltiska verksamheten blir då 50–60 miljarder, skriver Göran Lind.

Inte konstigt att den där rekylen en del hoppas på har uteblivit.

Mer analys, fler portföljer

Om du vill läsa fler aktieanalyser, portföljer och kommentarer av samma slag som Göran Linds till höger nämnda Swedbank-artikel, så pröva Affärsvärlden Analys+ just nu för 1 krona i en månad. Läs mer på affarsvarlden.se/pren

Erik Wahlin

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet