Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Tusentals miljarder skäl

2019-06-19 18:00

På 40 år har svenskarnas fondförmögenhet vuxit från 1 miljard kronor till 4 424 miljarder, visade Fondbolagens förenings rapport om fondmarknadens utveckling mellan åren 1979 och 2019. Under samma period har fondernas andel av en genomsnittlig svensks sparportfölj gått från en tredjedels procent till en tredjedel.

I slutet på 1970-talet hade få utom de allra mest insatta eller förmögna hört talas om aktiefonder. Regelverket var krångligt, hanteringen knölig och fonderna dyra. I takt med att svenskarna blivit allt rikare har intresset ökat. Fonder har varit en ingång till en av världens absolut bästa aktiemarknader: Stockholmsbörsen. Det ena har gett det andra och det finns i dag många miljarder skäl för att Affärsvärlden ska utöka bevakningen av denna jättemarknad.

I det här numret av Affärsvärlden lanserar vi därför en ny avdelning: Fond & Investeringar, där vi varje vecka fokuserar på andra investeringar än enskilda aktier, med tonvikt på fonder. Förvaltarintervjun får mer utrymme, varje vecka fördjupar vi oss i ett ämne med direkt koppling till fondmarknaden. Dessutom kortare texter om alternativa investeringar, med grafer och tabeller.

Den välkände ekonomijournalisten Jan Lindroth, med bakgrund på AP, Reuters, Privata Affärer och private equity-branschen, är tillbaka på Affärsvärlden som återkommande skribent i sektionen. Han börjar med att skriva om Indien, tillväxtmarknaden som åkt in i och ut ur svenskarnas portföljer i takt med upp- och nedgångar. Nu efter valet ser det bra ut igen. Läs mer på sidan 45.

Chefredaktör

Snart dags för Almedalen

Affärsvärlden är på plats under Almedalsveckan tillsammans med vår mångåriga partner Deloitte. Möt oss på Strandgatan 22 i Visby måndag den 1 juli till och med onsdag den 3 juli. Hela programmet finns på: affarsvarlden.se/almedalen

Erik Wahlin

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet