Vi vill ha sex…

Vi vill ha sex… - 04_Erik_Wahlin_binary_6890517.png

Vi vill ha sex, vi vill ha sex timmars arbetsdag! Robotisering och digitalisering gör ju ändå oss människor i stort sett överflödiga. Ja varför inte? Jo, därför att det inte är så samhället funkar. Arbetslöshet skapas av kriser, inte av högkonjunktur. Tekniksprång och produktivitetsförbättringar skapar nya jobb, inte färre. När bonden fick en traktor kunde drängen börja jobba på fabriken. När robotarna började svetsa, blev fabriksarbetaren specialist. Hjulen går fortare, sådant som tidigare var en lyx blir massmarknad och nya företag skapas.

Därför är det arbetskraftsbrist i stort sett i hela den industrialiserade världen. Problemet väntas bli värre. Enligt en färsk rapport från rekryteringsjätten Korn Ferry väntas 85 miljoner tjänster vara otillsatta år 2030. Sverige är inget undantag. Ändå står en it-ingenjör och bakar pizza i Södertälje. Läs mer på sidan 14.

***

Affärsvärlden har sedan 1995 regelbundet listat börsens 25 största svenska företag. År 1995 var läkmedelsbolaget Astra störst med 156 miljarder kronor. I dag hade det inte räckt till en plats bland de tio största.

Telekomkoncernen Ericsson hade på toppen i mars år 2000 ett börsvärde fem gånger större än tunga fordons-koncernen Volvo i dag, nu etta. Listan på sidan 42 är en fest för alla kalenderbitare, ett epitet som jag tror stämmer rätt bra på de flesta som läser Affärsvärlden.

Chefredaktör

Det politiska spelet

När jag var ung var talmannen en hederspost, en föredetting som klippte band och åt lunch med kungen under pinsam tystnad. Numera är talmannen en nyckelspelare i regeringsbildningen. Vad hände?

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets