Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Viktigare än fotboll

2018-06-20 18:00

"Av alla oviktiga saker är fotbollen det viktigaste”, sägs påve Johannes Paulus II ha sagt. Om den polske påven verkligen har sagt det är förstås oklart, men det är ett bra citat och han var dokumenterat fotbollstokig.

När det här skrivs har Sverige precis vunnit mot Sydkorea. På Affärsvärlden, liksom säkert på de flesta andra arbetsplatser i landet, följdes matchen från både stora och små skärmar.

Ekonomijournalistik påminner en del om sportjournalistik. Vinnare och förlorare, stjärnor som får sparken och sedan går vidare till nya ännu större uppdrag, eller försvinner bort, den aldrig sinande floden av data och resultat, strategier och förvärv. Vill det sig illa får börs­bolagen till och med en svans av aggressiva fans.

Men det finns en stor och viktig skillnad: sport är i grunden en lek, till och med fotbolls-vm. Det som händer i affärsvärlden är viktigt på riktigt. Fast ibland måste till och med jag som mångårig ekonomijournalist tillstå, inte lika euforiskt.

Ta pensionssystemet, denna hopplösa opaka geggamoja av system och uppgörelser, som ytterst få utanför försäkringsbolagen och pensionshusen begriper sig på och än färre behärskar. På sidan 14 skriver Tomas Nilsson om effekterna av att PPM-systemet görs om, i kölvattnet av fondbolag som har duperat sparare genom aggressiv telefonförsäljning, höga avgifter och vilseledande information om avkastning.

Det är viktigt och på riktigt. Jag tror Sankt Johannes Paulus förstår vad jag menar.

Chefredaktör

En dryg vecka kvar

Nästa måndag drar Affärsvärldens program i Almedalen i gång. Tio seminarier om allt från svensk konkurrenskraft till robotar. Allt i samarbete med vår mångåriga Almedalspartner Deloitte. Läs mer på affarsvarlden.se/almedalen.

Erik Wahlin

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet