Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Good night, America

2008-06-09 10:44

I takt med att orkansäsongen närmar sig i USA har även de ekonomiska orosmolnen börjat samlas igen. Mycket talar för att investerare kan ta en långsemester i sommar utan att missa något.

På två månader, från mitten av mars till mitten av maj, lyfte det breda amerikanska S&P 500-indexet med nästan 15 procent. Optimisterna började andas morgonluft och pessimisterna var inte långt ifrån att förpassas till skamvrån.

Men så kom fredagens amerikanska arbetslöshetsstatistik och den senaste tidens optimism försvann blixtsnabbt.

Arbetslösheten ökade snabbare än på flera decennier, dollarn åkte ner i källaren, oljepriset skenade och det amerikanska bensinpriset tog sig över 4 dollar för första gången.

Upptill detta har finanskrisen blossat upp igen på flera håll.

På marknaden spekuleras i att investmentbanken Lehman Brothers ska släppa sin rapport i förtid och meddela att man behöver ta in uppåt 35 miljarder kronor i nytt kapital. Aktien har fallit med över 30 procent på bara en månad och på marknaden räds man ett nytt haveri i likhet med Bear Stearns kollaps i mars.

Parallellt med detta har obligationsförsäkringsbolagen, Ambac och MBIA, åter hamnat i skottlinjen. Först gick kreditvärderingsinsitutet Moody's ut och varnade för att bolagens kreditbetyg kan sänkas. Inte långt därefter, i torsdags i förra veckan, gick S&P steget längre och sänkte bolagens kreditbetyg.

Båda bolagens aktier har nu mer än halverats sedan början av maj och många räds nu att bolagen inte ska klara av sina försäkringsåtaganden, vilket i slutändan skulle kunna innebära en ny nedskrivningsvåg i finanssektorn.

Problemen i USA har successivt rört sig från husmarknaden och byggbranschen till finansbranschen och därefter till konsumentvarubolagen. Att problemen skulle stanna där känns föga troligt, utan det lär bara vara en tidsfråga innan problemen börjas kännas av även i andra branscher.

Just nu är det väldigt svårt att se vad som ska kunna ge en bestående uppgång på de amerikanska börserna. Med arbetslöshetschocken och oljekrisen talar mycket för att alla förhoppningar om en trevlig mjuklandning kommer på skam.

Den gamla klassiska devisen"sell in may and go away" kan nog visa sig vara riktigt lönsam i år.

Viktiga USA-rapporter i juni (urval)
----------------------------

12 juni: Lehman Brothers (om den inte tidigareläggs)

17 juni: Goldman Sachs

18 juni: Morgan Stanley

25 juni: Nike, Oracle, Research in Motion

Viktiga makrosiffror från USA i juni (urval)
------------------------------------

11 juni: Beige Book från Federal Reserve

12 juni: Detaljhandelsförsäljning maj

13 juni: Konsumentprisindex maj

17 juni: Producentprisindex maj

17 juni: Industriproduktion och kapacitetsutnyttjande maj

24 juni: Konsumentförtroende juni

25 juni: Räntebesked från Fed

26 juni: Försäljning av befintliga hus maj

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom