Google eller George Washington?

Teknisk utveckling är inte ödesbunden. Vi kan till stor del välja viket samhälle vi vill ha, om det är Googles eller George Washingtons algoritmer som ska styra oss.

Årtalet är oklart. Sanningshalten likaså. Men scenen är ett frukostbord i det nybildade USA någon gång i slutet av 1700-talet. Vid bordet sitter Thomas Jefferson och George Washington.Jefferson har nyss kommit hem från Paris. Han slår upp lite kaffe på ett fat och frågar Washington hur det kom sig att han gick med på att kongressen skulle ha två kamrar – både ett representanthus och en senat. ”Varför hällde du kaffet på ett fat?” frågar Washington tillbaka. ”För att kyla av det”, svarade Jefferson. ”Just så”, sa Washington. ”Vi häller våra lagar på senatens fat för att kyla av dem.”Det var så man tänkte då, att det kunde vara bra att saker och ting gick långsamt. De som skrev algoritmerna till våra demokratier utformade medvetet programkoden så; långa mandatperioder, oavsättliga domare, maktdelning, grundlagar som var svåra eller omöjliga att skriva om. Despoter i alla tider har alltid haft problem med de där algoritmerna, och ibland har de lyckats radera dem med hänvisning till något högre syfte eller akut problem: religion, yttre hot, inre hot. I dag, ett par sekel efter den moderna demokratins genombrott, är det teknologins oundviklighet som är argumentet.

– High tech utvecklas tre gånger snabbare än vanliga företag, och staten rör sig tre gånger långsammare än vanliga företag. Så vi har ett niofaldigt gap, sa Intels före detta vd Andy Grove en gång.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets
Annons från Invesco