Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ett brev till våra kära politiker

2016-11-22 22:00

KRÖNIKA. På Bills tid vann man val genom att ta mitten med samförstånd och kompromiss. Men du lever i Hillarys tid, och hon förlorade på samma strategi. Glöm aldrig att politik är en kontaktsport.

Kära politiker, jag skriver till dig som tror på demokratin och människans lika värde. För vi är många som sätter vår tilltro till dig nu efter Donald Trumps seger i USA. Vi vill inte att det ska hända här!

Det kommer att diskuteras vilka politiska vägval som måste göras. Jag håller med dem som säger att skillnaderna mellan partierna måste bli tydligare, och att man måste våga tänka djärvare tankar, problematisera samhällsproblemen på ett ärligare sätt och utmana de rådande modellerna och uppfattningarna.

På Bills tid vann man val genom att ta mitten med samförstånd och kompromiss. Men du lever i Hillarys tid, och hon förlorade på samma strategi. Glöm aldrig att politik är en kontaktsport.

Men hur bra politik du än har kommer din trovärdighet att bestämmas av annat – om du upplevs vara en bra granne, om du förstår hur folk har det och ser samma problem som dina väljare.

För 1 500 år sedan formulerades de sju dödssynderna. Det är sällan jag går till kyrkan för svar, men dödssynderna handlar inte främst om Gud, utan om hur vi ska bete oss mot varandra. Därför är de en katalog över hur man kan förstöra sitt förtroende. Jag hoppas att du vill ta några minuter och reflektera över dem, för jag tror att de kan hjälpa dig i valet 2018:

Högmod. Det amerikanska folket ville kunna känna ”She’s with us”, men i stället ombads de säga ”I’m with her”. Så länge klyftorna vidgas, flyktingarna inte är integrerade och klimathoten utmanar oss – så är det där ditt fokus måste vara. Så klaga aldrig på att väljarna prioriterar fel eller är otacksamma. Du finns till för dem, inte tvärtom.

Girighet. Känslan var att Clinton satte Wall Street före väljarnas bästa. Inte heller här i Sverige kan du kompromissa med dina motiv. Alla fall av kompisjäv, bortslösade skattepengar och intressekonflikter mellan politik, lobby och gd-poster skapar en känsla av det är ni politiker mot oss väljare.

Lust. Att paret Clinton ville flytta tillbaka till Vita huset skapade en bild av maktlystnad. Jag vill att du som företrädare ska vilja ha makt, men den får aldrig bli viktigare för dig än det du vill uppnå, då tappar jag förtroendet. Ändå verkar du hellre prata om nästa regeringsbildning än om vad som borde göras före valet. Det låter som att makten är viktigare för dig än uppdraget!

Avund. Det var ett oskick att Trump kunde säga precis vad som helst utan att tappa stöd. Men så fungerar spelet. Om du gnäller över att järnrörsskandalen inte påverkar opinionen, bekräftar du bara för många väljare att du inte förstått den oro de känner. De gillar inte heller rasismen men många är ännu mer oroade över att du inte ens verkar se att invandringen också skapa utmaningar.

Frosseri. Trump kunde frossa i hotell, privata flygplan och överflöd, för folk tyckte att det var hans egna pengar. Clinton däremot upplevdes ha levt på skattepengar och stöd från eliterna. Det tycker folk att också du gör. Så var försiktig med galor, invigningar, resor och regeringsplan!

Vrede. När Clinton kallade Trumps väljare för förtappade rasister, sexister och homofober dömde hon ut halva USA:s befolkning. Du är snabb på att sätta liknande etiketter på SD:s väljare. Jag vet inte vad du vill uppnå med det, men jag vet att det blir svårt att locka tillbaka väljare som man har kallat för öknamn.

Lättja. Trumps kampanj jobbade stenhårt i det amerikanska rostbältet – och vann helt otippat på demokraternas hemmaplan. Du måste adressera den oro som folk känner även om du inte har alla svar. Du måste uttrycka uppfattningar utan att vara säker på vare sig opinion eller samarbets­partier. Du måste vara beredd att ta stryk ibland för det är konflikterna som gör politiken spännande.

Lycka till! Du kommer att skriva historia både om du lyckas och misslyckas.

Högervindar

Som om inte valet av Trump vore nog visade en europeisk opinionsmätning från Yougov i oktober hur auktoritära och populistiska uppfattningar, det vill säga motstånd mot invandring och mänskliga rättigheter i kombination med en stark vurm för den egna nationen, har stöd av halva den europeiska befolkningen. 34 procent i Sverige. Ungefär halva befolkningen i Danmark, Storbritannien och Italien – och hela 63 procent där Marine Le Pen snart ska försöka bli président de la république.

Jan Larsson

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet