Sakägarskapet avgör valet, dumbom!

Sakägarskapet avgör valet, dumbom! - 05_Jan_Larsson_binary_6890518.png

Sakägarskap, eller ”issue ownership”, är en term som myntades för drygt 20 år sedan av statsvetaren John Petrocik. Han kunde visa att en rättfram teori hade empiriska bevis: det parti som har störst förtroende i de frågor som dominerar i valrörelsen gynnas. Därför försöker man få in de frågor som man har stor trovärdighet i eller förknippas med i valrörelsens centrum. Sakfrågor som man inte äger ska man försöka få bort från dagordningen.

Den strategi som Moderaterna och Socialdemokraterna intog i vintras gentemot Sverigedemokraterna var begriplig. ”Öppna era hjärtan” och ”Mitt Europa bygger inte murar” hade blivit symboler för en naiv politik som lät ohämmad invandring utmana svensk välfärd och identitet. Att i det läget inte ändra politik och kommunicera tydligt hade varit politisk harakiri.

Men att fastna i invandringen som sakfråga vore lika farligt.

I den nyligen publicerade SOM-undersökningen framgår att svenska folkets största oro inte alls är invandring, utan klimatförändringar, miljöförstörelse och terrorism. På femte plats, med 48 procent, kommer oron över att främlingsfientligheten ska öka. Alltså, inte oro för invandrarna – utan oro för dem som tycker illa om invandrare. Först på sjunde plats kommer oron för fler flyktingar.

I april kom också Europabarometern. Trots flyktingvågen år 2015 finns det inget annat folk i EU som ser så positivt på invandring som svenskarna. 76 procent säger att de har en positiv syn på invandrarnas påverkan på samhället. Fler tycker att invandring är bra för Sverige än tvärtom. Ändå säger 6 av 10 svenskar till Ipsos att de vill se färre flyktingar.

Det kan verka motsägelsefullt, men förklaringen ligger i ännu en siffra: 73 procent av svenskarna tycker att integrationspolitiken är misslyckad.

I siffrorna växer en annan bild fram än de rubriker och politiska utspel som är så snubblande nära att ta främlingsfientligheten för given. Svenskarna är pragmatiska, inte rasistiska. Man ser att vi som samhälle inte klarar integrationen. Därför måste invandringen minska nu, åtminstone tills de som redan är här kan komma in i samhället.

En bred majoritet i riksdagen håller med – invandringen bör minska. Här finns ingen dramatik. Ändå tillåts den politiska dagordningen fortfarande att domineras av invandringsfrågan. Ingen verkade ha något emot det. Både media och politiska partier verkar se det som ödesbestämt att invandring blir den viktigaste valfrågan.

Det är en hårdragen slutsats. En stor grupp människor säger visserligen att ”invandring och integration” är viktigast. Men ”bakom siffrorna finns två opinioner”, som Ipsos vd David Ahlin säger efter en specialstudie. Hälften tycker att området är viktigt, eftersom de är negativa till invandring. Den andra halvan vill ha bättre integrationspolitik.

Att klumpa ihop dem och ta det som intäkt för hur viktig invandringsfrågan är blir fel.

Det blir också farligt, åtminstone för de etablerade partierna.

Novus visar att 27 procent tycker att SD har bäst invandringspolitik. Det är fler än de som säger Socialdemokraterna och Moderaterna tillsammans. Inget annat parti just nu har ett starkare sakägarskap i någon fråga.

Petrociks teorier verkar stämma. Sedan i vintras, när tävlingen om den stramaste flyktingpolitiken började, har M och S tappat. SD ökar. Och invandringen rusar uppåt i betydelse för folk. Det är en ond spiral för alla utom SD.

När James Carville ledde Clintons kampanj 1992 hade demokraterna sakägarskapet över förändring, vård och ekonomin. För att få alla att hålla sig till rätt sakfrågor myntade han bland annat uttrycket ”It’s the economy, stupid!”. Det börjar bli dags nu för S och M att ta nästa steg i sina kampanjer och definiera vad de vill att valrörelsen ska handla om. För det är sakägarskapet, dumbom, som kommer att avgöra valet.

Vd för Yrkesakademin, tidigare valledare för S och statssekreterare under Göran Persson.

Sakägarskap på steroider

Även inom sakfrågeägarskap är Trumps taktik driven till sin spets. Både i valrörelsen och under sitt presidentskap har han så fort en fråga börjat brinna kastat in en ny åsikt som fått rubriker för att den varit lögnaktig, provocerande, enfaldig eller extrem. Han ser inte alltid smartast ut, men han får debatten att handla om de frågor han vill – från hårda tag i utrikespolitik, murar till Mexiko, rätten att ha skjutvapen eller förakt för demokrater.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG