Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ledarskapet gör vinnaren

2019-12-18 18:00

För någon månad sedan utsåg Affärsvärlden Björn Rosengren, avgående Sandvik- och blivande ABB-vd, till Årets ledare. Bakom utnämningen låg framför allt Rosengrens omstöpning av Sandvik till en organisation med decentraliserat beslutsfattande. Det sättet att leda hade han lärt sig på Atlas Copco, ett företag som blivit något av en symbol för modellen att ge varje affärsområdeschef eget ansvar och en egen resultaträkning.

När Affärsvärlden nu listar de mest framgångsrika familjesfärerna på Stockholmsbörsen visar sig återigen betydelsen av ledarskap. Räknat på värdet av börsportföljen är Wallenbergsfären 2010-talets otvetydiga vinnare; de senaste tio åren har sfärens innehav ökat från 125 till närmare 460 miljarder kronor. En viktig del är Atlas Copco, där Investors andel för tio års sedan var värd cirka 20 miljarder kronor, mot att i dag, inklusive utdelade Epiroc, ha ökat till cirka 100 miljarder. Konjunkturen har förstås blåst i rätt riktning, men en betydande del av värdeökningen kan tillskrivas det decentraliserade ledarskap som Wallenbergsfären också försöker inympa i andra bolag.

”Det finns inga divor, inget onödigt fett, bara en jäkligt bra kultur som man byggt i årtionden”, som Lars Wedenborn, vd för Wallenbergs maktbolag FAM, själv sammanfattar saken.

Glada 20-talet?

Nästa tryckta magasin är en 2020-talsspecial den 16 januari. Affärsvärldens digitala kanaler uppdateras förstås hela tiden med nya artiklar och analyser.

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom