Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Litteraturens dumma frågor

2012-08-21 21:00

Som politisk skribent vill man ju gärna vara lite klurig. Göra träffsäkra prognoser, sätta fingret på samtidens spända nervknutar.

Men så är det detta med de dumma frågorna. Ibland tränger de sig på, och så stoppar man undan dem i minnets lönnfack, eftersom man inte vill verka, ja, dum.

I sommarens hängmatta kom jag äntligen på lösningen. Göm dig bakom litteraturen! Så jag dammade av tio favoritromaner och fann där genast de mest trängande frågorna.

Läs dem gärna. Om ni händelsevis har svaren så skicka dem inte till mig utan till ban.ki-moon@un.org.

Anarkisten av Joseph Conrad. Terroristen Verloc lever ett stilla familjeliv, samtidigt som han genomför ett bombattentat utanför London. Det sena 1800-talets fanatiker hade slående likheter med dagens, som självmordsbombaren Abdulwahab och massmördaren Breivik.

Dum fråga: Vad är det för fel på män i 20–30-årsåldern?

Farväl till vapnen av Ernest Hemingway. Det romantiska skimret kring Hemingways äventyr under första världskriget har väl falnat något, men romanen påminner om att Italien börjar alla krig på ena sidan och slutar på den andra.

Dum fråga: Gäller samma sak i fred, så att italienarna blir först att lämna EMU?

Hadrianus minnen av Marguerite Yourcenar. Roms kejsare åren 117–138 ledde ett imperium som omfattade hela den kända världen. Sedan gick det sakta men säkert utför.

Dum fråga: När nu Västerlandet uppvisar alla sjukdomstecken som förebådade Romarrikets undergång, varför görs så lite åt det?

Utrensning av Sofi Oksanen. Berättelsen om Aliide och Zara knyter ihop Estlands tragiska historia med kvinnokroppen som det ideologiska slagfältet, först under den ohämmade kom­munismen, sedan den ohämmade kapita­lismen.

Dum fråga: Varför står inte kampen mot sexslaveriet överst på den internationella dag­ordningen?

Fear and Loathing on the Campaign Trail ’72 av Hunter S Thompson. Gonzo-journalistikens fader ser den hjälplöse demokraten George McGovern förlora presidentvalet till Richard Nixon, på toppen av vänstervågen, och måste läggas in på psyket. Före Watergate- skandalen beskrivs Nixon som den mörka, giftiga och obotligt våldsamma sidan av den amerikanska karaktären.

Dum fråga: Varför har världens mäktigaste ­nation så primitiv politik?

Klätterbaronen av Italo Calvino. Om ädlingen som lever bland trädkronorna i Liguriens ekskogar. Från antiken och framåt har tyvärr skogen skövlats i hela Medelhavsområdet.

Dum fråga: Varför fixar man inte miljön och ungdomsarbetslösheten runt Medelhavet genom att låta de unga plantera träd?

Döda själar av Nikolaj Gogol. En man kuskar runt på den ryska landsbygden och köper avlidna livegna som det går att tjäna pengar på. Lite som metoden att vinna val i dagens Ryssland.

Dum fråga: Varför är inte omvärlden skräckslagen över den politiska utvecklingen i Putins rike?

Mannen utan egenskaper av Robert Musil. Underbar skildring av den sömniga dubbel­monarkin Österrike-Ungern, ögonblicket före första världskrigets katastrof.

Dum fråga: Varför inte återupprätta det multi­etniska imperiet och spola all trist nationalism som förpestar den delen av världen?

Hans nådes tid av Eyvind Johnson. Sjuhundratalet går mot sitt slut och Karl den store utvidgar sitt rike, men alla vill inte underordna sig. En påminnelse om det mörker som härskade i Europa när islam stod på topp.

Dum fråga: Varför är arabvärlden så efterbliven i dag när den var civilisationens ljus för tusen år sedan?

Mästaren och Margerita av Michail Bulgakov. Mästerligt om kommunismens frätande vidrighet.

Dum fråga: Hur kan gamla kommunistpartier locka väljare i så många länder, typ Sverige?

Niklas Ekdal

Fler krönikor av Niklas Ekdal

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet