Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Donald Trumps finansmarknadschock

2016-11-15 22:00

Än vet vi inte i detalj vad Donald Trump kommer att försöka driva igenom. Därför får vi nog räkna med fortsatt stora slag i ekonomin och på finansmarknaden framöver.

Efter den brittiska folkomröstningen i somras var jag bättre förberedd på ett oväntat resultat i det amerikanska presidentvalet. Inte för att jag trodde på Donald Trump, utan för att jag inte fullt ut litade på de opinionsundersökningar som presenterades tätt inpå valet. Vad som däremot överraskade mig var reaktionerna på finansmarknaden när det stod klart att Trump hade vunnit.

De flesta analyser som gjordes före valet, gav vid handen att en Trump-seger skulle få aktiemarknaderna att vika nedåt, räntorna sjunka (priser på obligationer stiger) och guldpriset stiga. Finansmarknaden skulle gå in i det som vi i branschen kallar för risk-off mode, det vill säga att man flyr riskfyllda tillgångar och söker sig till säkrare typer av placeringar. Dessutom förväntades den amerikanska dollarn försvagas som en konsekvens av osäkerheten i den framtida amerikanska ekonomin.

Under valnatten såg det ut som om prognos­makarna skulle få rätt; den japanska börsen, som var öppen under hela röstsammanräkningen, föll mer än 5 procent när det visade sig att Donald Trump först segrade i Florida och sedan befäste sin ledning i många andra nyckelstater. Men sedan hände något.

För mig, och jag tror för många andra, kom vändningen när Donald Trump höll sitt första tv-sända tal som nyvald president till det amerikanska folket. Borta var den gormande, anklagande och provocerande republikanska presidentkandidat som bara något dygn tidigare hade hotat att, vid en valseger, spärra in Hillary Clinton i fängelse. I stället fick vi se en lågmäld, försonande segrare som hyllade sin rival för en god kamp och manade till uppslutning hos det amerikanska folket. Hade alla retorik före valet varit en bluff för att mobilisera en missnöjd amerikansk medelklass, som starkt ogillar det politiska etablissemanget i Washington? Eller bluffade han nu? Kanske är den riktige Trump någonstans mitt emellan, om han alls finns. Någonting hände i alla fall – inte bara hos mig utan även på de finansiella marknaderna. Guldet föll, börserna klättrade uppåt och den amerikanska dollarn gick stark. Risk-on!

Donald Trump har redan bevisat att han inte ska underskattas. Frågan är om han kan överraska på fler fronter. Det mesta är fortfarande osäkert vad gäller Trumps framtida ekonomiska politik. Faktiskt ännu mer osäkert efter att han visat upp en ny, mer statsmannalik profil. Dock, han kan nog inte backa på allt han har sagt. En mur mot Mexiko tror jag inte på, även om vi lär få se restriktioner vad avser immigration och inresetillstånd. Men någon form av inskränkning i frihandeln får man nog räkna med. Det gynnar definitivt inte Sverige som med sin förhållandevis stora exportindustri behöver fri access till världens marknader. USA är dessutom en av våra största handelspartner.

Det är också troligt att USA kommer att kräva ett större ekonomiskt engagemang av Nato-medlemmar. Många Nato-anslutna länder har konsekvent minskat försvarsutgifterna och inte levt upp till de krav parterna en gång kommit överens om. Trump har tydligt uttalat att USA inte kommer att betala kostnaden för Europas försvar. Det kommer att påverka statsfinanserna i flera länder, men kan skapa jobb och affärer i andra. Den enorma satsning på infrastruktur i USA som Trump också utlovat skulle vara positiv för den amerikanska ekonomin och därmed också för resten av världen.

Finansmarknaden har hittills valt att tolka valutgången positivt. Men det sista ordet är inte sagt, vare sig från Donald Trump eller från finansmarknaden. Än vet vi inte i detalj vad Donald Trump kommer att försöka driva igenom. Därför får vi nog räkna med fortsatt stora slag i ekonomin och på finansmarknaden framöver.

Luft under vingarna

Populistiska partier i Europa partier lär få luft av Trumps seger. Snart folkomröstning i Italien. Sedan president- och parlamentsval i Österrike och Nederländerna. Därefter i Frankrike och Tyskland. Det politiska Europa kan se annorlunda ut om ett år.

Olof Manner

Fler krönikor av Olof Manner

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet