Duvorna vinner

KRÖNIKA. I vanliga fall är jag uppdaterad om alla nyheter som sprutar ut från tabloider, appar och hemsidor. Men denna sommar befinner jag mig mellan två arbeten och har därför inte haft åtkomst till all information som jag brukar. En morgonpromenad till brevlådan efter tidningen har ersatt den timmes knappande mellan olika webbsidor som har varit min vardag i många år. Rädslan för att hamna utanför ”loopen” har också ersatts av tacksamhet över att, för en gångs skull, få tänka klart en och annan tanke utan att bli avbruten av nyss inkommen statistik eller en flash från någon nyhetsbyrå. Kontemplation har blivit en nyfunnen lyx som jag kommer få svårt att vara utan. Jag tänkte dela med mig av den här i form av några av de slutsatser och resonemang som infunnit sig under sommaren.

Störst går först. Det har visat sig vara precis så illa i Spanien och Italien som man kunde befara, trots politikernas ivriga förnekanden. Nå, att politiker vrider på sanningen är väl ingen nyhet, det som irriterar mig är snarare att lögnerna får så mycket plats i media. Det gör onekligen livet svårare för dem som försöker analysera läget. Positivt är att såväl Storbritannien som Frankrike har visat sig hyfsat motståndskraftiga. Att Kina har börjat svaja visar nog att de fortfarande är mer beroende av oss i Europa och USA än vi var av dem; efterfrågan på råvaror och andra insatsvaror faller och med dem priserna. Detta leder in på den andra stora frågan.

Räntorna i euroområdet och USA är på botten samtidigt som centralbankerna utnyttjar stimulansupplägg av olika modeller och därmed deprecierar sina valutor. Så när kommer efterfrågan, och därmed tillväxten, i gång? Ingen aning, men det känns i hela kroppen som om det verkligen står och väger. Samtidigt har vi fortfarande bara börjat skrapa på ytan av 25 års kreditexcesser. På de flesta håll försöker man fortfarande stoppa låne­cirkusen utan att ens ha börjat betala tillbaka, Grekland och Spanien möjligen undantagna. Hur stor del av tillväxten de senaste 25 åren beror på vidlyftiga krediter och osunda lån? Vet inte det heller, men misstänker starkt att det är mer än de flesta av oss tror. Kanske får vi vara glada över 1–2 procents tillväxt i ett utvecklat industriland och lämna de höga tillväxttalen till länder där de behövs. Att gå så långt som till 6 timmars arbetsdag är kanske inte nödvändigt – men inte heller omöjligt. Hellre det än skyhög ungdomsarbetslöshet och en generation utan framtidstro. Att man börjat höja inkomstskatterna i vissa europeiska länder – med Frankrike i spetsen – är nog också ett järtecken till ett politiskt rödare Europa; de som har mest måste helt enkelt dela med sig till de som har mindre. Annars lär det inte fungera. Så gjorde vi i Sverige också när vi arbetade bort vårt skuldberg.

I Sverige fortsätter debatten om huruvida Riksbanken ska sänka räntan. Exportindustrin varnar för uppsägningar och svåra tider om kronförstärkningen fortsätter och kräver därför sänkt ränta. Jag är kanske för gammal men att en norsk eller dansk krona snart kostar som en svensk krona ter sig helt normalt. Och att euron äntligen kommit till de nivåer som Riksbanken förutspått sedan vi släppte kronan fri kan väl inte vara en katastrof. Men med inflationen långt under målet och ett valutainducerat hot mot sysselsättningen är det ingen vågad gissning att Lars E O Svensson och de andra duvorna drar längsta stråt och att Riksbanken levererar en sänkning framåt hösten. Om fastighetsbubblan växer så får man väl differentiera räntorna ytterligare samt öka såväl amorteringstakt som strama åt lånetaket.?v

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG