Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ett år där Europa prövar sin framtid

2016-10-18 22:00
Olof Manner. Foto: Jörgen Appelgren

Frankrike och Tyskland är bärande fundament i den europeiska gemenskapen. Storbritanniens medlemskap var viktigt men om stödet för unionen på allvar eroderar i något av dessa länder kan den slutgiltiga spiken slås i den kista som begraver unionen.

EU står ostadigt på vingliga ben. Efter Lehman Brothers krasch och finanskrisen år 2008 samt den efterföljande eurokrisen år 2010 har uppförsbacken varit mödosam. Arbetslösheten i EMU har visserligen kommit ner, men långsamt från väldigt höga nivåer, samtidigt är tillväxten låga 1,5 procent med stora regionala skillnader mellan de tongivande länderna.

Förmögenhetsklyftorna har ökat när värdet på aktier, obligationer och fastigheter stigit som en effekt av centralbankernas ultralätta penningpolitik och köp av finansiella tillgångar. Men det gynnar mest dem som har ett finansiellt sparande eller äger sitt boende, resten blir lämnade bakom.

Tillsammans med den tilltagande flyktingströmmen från Mellanöstern skapar detta en grogrund för en ökande populism, vilken nu på allvar börjar genomsyra den europeiska politiken. Man undslapp med nöd och näppe ett grekiskt utträde ur unionen – en Grexit – sommaren 2015 men britterna röstade ett år senare för en Brexitvilket blev en, för många, överraskande kvittens på populismens tilltagande styrka. I USA skördar republikanernas presidentkandidat Donald Trump stora framgångar och har med förvånansvärd lätthet hittat röster hos en missnöjd och besviken amerikansk medelklass. För EU och Europa väntar ännu fler utmaningar.

Redan den 4 december har Italien en folk­omröstning avseende konstitutionella förändringar. Socialdemokratiska premiärministern Matteo Renzi har tidigare förklarat att han ser folkomröstningen som en förtroendeomröstning vad avser honom själv. Vad som händer vid ett nederlag vet ingen, men bakom kulisserna lurar Beppe Grillo, tv-komiker och ledare för det näst största partiet, Femstjärnerörelsen, som har en starkt euroskeptisk prägel.

Samma dag som italienarna går också österrikarna till presidentval. I första omgången av presidentvalet i april tog Norbert Hofer, ledare för det högerpopulistiska Frihetspartiet FPÖ, en klar seger med 35 procent av rösterna. I december kan han ta över.

Den 15 mars 2017, om ett halvår, är det Nederländernas tur att gå till parlamentsval. Där leder just nu ett annat frihetsparti, PVV, opinionsundersökningarna. Partiet är uttalat anti-islamistiskt och dess ledare Geert Wilders har utlovat en folkomröstning om EU-medlemskapet vid en seger.

I det franska presidentvalet till våren utmanar Marine Le Pen, ledare för det högerextrema och klart EU-fientliga Front National, ett parti som gynnats av den senaste tidens terrordåd i Frankrike. Tysklands just nu snabbast växande politiska parti är Alternativ för Tyskland, AfD. Som första punkt på valmanifestet står ”en ordnad upplösning av eurozonen”. Tyskland har förbundsval i september nästa år. Såväl Italien som Nederländerna tillhör EU:s kärna, och Frankrike och Tyskland är bärande fundament i den europeiska gemenskapen. Storbritanniens medlemskap i EU var viktigt men om stödet för unionen på allvar eroderar i något av dessa länder kan den slutliga spiken slås i den kista som begraver unionen.

Såväl Brexit som Donald Trump har visat att populism aldrig ska underskattas. Speciellt inte i tider av bräcklig ekonomisk återhämtning som utsätts för prövningar av tilltagande migration, seglivad arbetslöshet och växande klyftor. Risken är påtaglig att EU snubblar på sina egna ben och faller platt till marken. Fler än Vladimir Putin verkar hoppas på det.

Gick inte som planerat

Överraskande låga inflationssiffror förra veckan. Samtidigt är den svaga kronan – som skulle fixa till problemet – avsevärt svagare än vad både Riksbank och flertalet bedömare förutspådde. Nu är goda råd dyra på Brunkebergstorg.

Olof Manner

Fler krönikor av Olof Manner

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet