Macron kan ge Sverige högre ränta

Fransmännen verkar sluta upp bakom sin nya president, nyfikna och beredda att genomföra de reformer som skulle kunna få Frankrike att lämna tillväxtens bakgård och släppa fram ekonomin till den framskjutna position i Europa som fransmännen anser som sin naturliga.

KRÖNIKA. Jag kan lika gärna säga det direkt: det finns en del skäl att gilla Emmanuel Macron. Alltifrån den ytterst subjektiva uppfattningen om hans person till en förhoppning om att konstellationen Macron/Merkel så småningom ska kunna fylla det geopolitiska tomrum som USA, under Donald Trumps ledning, sakta håller på att lämna efter sig. I kombination med en mjukare Brexit är det precis det EU och Europa behöver.

Jag håller heller inte för uteslutet att Macron i slutändan kan komma att påverka penningpolitiken och därmed även stärka en av Riksbanken försvagad krona. Frankrike har haft väldigt svårt att finna en hållbar ekonomisk återhämtning efter dubbelsmockan med finanskraschen 2008 och den europeiska skuldkrisen 2010. Arbetslösheten är fortfarande besvärande hög – knappt 10 procent – och ungdomsarbetslösheten mer än dubbelt så hög. Samtidigt har tillväxten i Frankrike på senare år sackat efter övriga Europa och legat betydligt under snittet för EU och långt efter Tysklands, EU:s ekonomiska gigant. Om Frankrike, som kommer att vara EU:s näst största ekonomi när Storbritannien lämnat, skulle få bättre tryck i ekonomin skulle det markant höja den ekonomiska pulsen i hela EU. Det skulle underlätta för Europeiska centralbanken att såväl avsluta de pågående obligationsköpen som att normalisera styrräntorna. Det skulle också göra det enklare för Riksbanken att normalisera styrräntan i Sverige från dagens negativa nivå. Riksbanken har flera gånger pekat på beroendet av ECB.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här