Ordningen urholkas en gräsklippare i taget

"Att maskiner hjälper till att ersätta den allt äldre befolkningen som lämnar arbetsmarknaden är bra ur ett produktionsperspektiv."

KRÖNIKA. För några år sedan hade mina grannar en tjej som kom och klippte gräset åt dem en gång i veckan. De var lite för gamla för att orka med det och barnen var utflugna. När jag förra våren slängde en blick in på deras gräsmatta rullade där omkring en robotgräsklippare i stället. Tjejen som brukade vara där och klippa har jag inte sett sedan dess. Hon var ersatt av en robot. Inom sjukvården har robotar redan kompletterat kirurger inom flera områden. Inom tillverkningsindustrin har robotar varit verklighet i flera decennier. För en dryg månad sedan uttalade sig Bill Gates – grundare till Microsoft, världens rikaste människa och en av den nya teknikens superentreprenörer – om att skatt på robotar borde införas för att kompensera för de förlorade skatteintäkter som blir konsekvensen av att fler och fler arbeten försvinner i takt med en accelererande automatisering och robotisering.

Två stora trender håller på att konvergera vilket borde få finansministrar världen över att sova mycket sämre än vanligt; en allt äldre befolkning som förr eller senare lämnar arbetsmarknaden samtidigt som robotar ersätter allt fler arbeten. Samhällsekonomin bygger till stor del på att företag och löntagare förser statskassan med skatteintäkter vilka sedan omfördelas och kommer tillbaka till medborgarna i form av samhällsnyttiga funktioner som sjukvård, vägar, försvar, socialförsäkringssystem med mera. När skatterna urholkas så utmanas därför också denna samhällsmodell.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här