Vi upplever för tillfället problem med vår inloggningstjänst, allt material är för tillfället upplåst
Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Premiär för Affärsvärldens nya portfölj

2020-03-18 18:00

Portföljen, som ni hittar på sidan 31, har tidigare drivits av analystjänsten Börsplus som startade portföljen årsskiftet 2015/2016. Då var startkapitalet 100 000 kronor. Portföljen består alltså av riktiga pengar* som ligger i en depå hos Nordnet. Även om det inte är något stort kapital så gör det portföljen mer verklig och transparent.

I skrivande stund är portföljvärdet på 164 000 kronor. Avkastningen har alltså varit +64 procent på drygt fyra år. OMXS30-index är -9 procent på samma period. Inklusive utdelningar är index lite upp såklart, men det är ändå ett stort avstånd mellan index och vår portfölj.

Det avståndet har drygats ut den senaste tiden. Portföljen har genomgående tenderat att klara sig bättre än index i börsras. Bakom det ligger en delvis defensiv profil.

Inriktningen skiljer sig inte från hur Affärsvärlden tidigare valt aktier till sina portföljer. Utgångspunkten är fundamental aktieanalys och inköp av aktier som bedöms vara fundamentalt prisvärda. Vi investerar inte utifrån en stark syn på den makroekonomiska utvecklingen, utan väljer i första hand ut bolag på deras egna meriter.

Innehavstiden kan vara lång. Konsultmäklaren Ework har varit med i portföljen i mer än fyra år. Operatören Bahnhof var med från start och har med några pauser varit med den mesta av tiden.

Det absolut vanligaste är att vi äger svenska aktier, men det förekommer investeringar i övriga Norden. Det norska medicinteknikbolaget Medistim är ett exempel. Preferensaktier och liknande instrument ingår i arsenalen, till exempel SAS Pref på den tiden det begav sig. Nu har vi Akelius D-aktie, med fast utdelning på 10 eurocent motsvarande 6,1 procents direktavkastning.

Antalet innehav ska normalt vara minst ett dussin. I dagsläget har vi 19 olika innehav. Vi har ingen strikt policy om att hålla kassa eller vara fullinvesterad. De facto har portföljen så gott som hela sin livstid ruvat på en mer eller mindre stor kassa. För tillfället är den relativt stor, cirka 20 procent av portföljvärdet. Nu i coronakrisen känns det bra, men egentligen har vi gärna en mindre kassa än så.

Blankningspositioner kan förekomma men är ovanliga. Vi tycker att H&M värderats för högt och har en tid väntat oss att den operativa förbättringen i bolaget ska avta. Därför äger vi en säljoption som ger oss rätt att sälja H&M-aktien för 170 kronor nu i juni. Ju mer aktien faller under den nivån, desto större blir värdet på optionen. Det började som en mycket liten investering för portföljen men är nu, tack vare raset för H&M och börsen, en av portföljens större investeringar.

Aktiviteten har vi inga särskilda regler kring. Under 2019 gjordes 44 transaktioner. Alltså lite mindre än en per vecka. Förändringar i portföljen sker löpande.

Men varför ändras Affärsvärldens portfölj om på detta sätt? Förklaringen är att Affärsvärlden inom kort kommer expandera, så att även analystjänsten Börsplus kommer ingå utan extra kostnad för Affärsvärldens prenumeranter. Som ett led i den sammanslagningen har vi alltså successivt börjat slå ihop vissa delar av analystjänsten Börsplus med Affärsvärlden. Om några veckor kommer ni se lite fler förändringar och så kommer det fortsätta under april.

Det nya Affärsvärlden kommer erbjuda mer och bättre innehåll till er prenumeranter. Det bästa kommer såklart finnas i papperstidningen, men allt får inte plats där, så mycket mer kommer finnas digitalt.

Hör gärna av er till oss på analys@affarsvarlden.se om ni har tankar, frågor eller synpunkter på portföljen eller andra förändringar framöver.

*) Den dag portföljen avvecklas så kommer avkastningen gå till välgörenhet.

Den här veckan sjösätts Affärsvärldens nya aktieportfölj i tidningen. Målet med portföljen är att slå börsindex, men framför allt att ge inspiration åt våra läsare för att kunna lyckas med sina egna aktieaffärer.

Peter Benson

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom