En hund begraven

Men Lars Vilks är kanske ingen riktig konstnär? Men tänk om han kränkt människor med sin konst? Ja, det har han bevisligen gjort. Människor har känt sig så kränkta av hans konst att de beslutat sig för att försöka döda honom. Det är däremot inte tillåtet i Sverige.

Jag vill börja med detta: du som läser det här är del av ett konstverk. Så är det ­därför att texten handlar om Lars Vilks och hans konceptkonstverk Rondell­hunden. Vilks skapar och alla som refererar till hans verk blir en del av det. Så fungerar konceptkonst.

Ingen har sagt att det är lätt att vara kulturminister. Efter att socialdemokratiske Bengt Göransson gjort sin värnplikt på den posten, berättade han att kulturutövare kunde bosätta sig utanför hans tjänsterum i dagar. För att få sin vilja fram. Just nu har vi en rättfram och kavat minister som gör en hel del för att få sin vilja fram. Det är en bra strategi för en politiker, men fallgroparna är många. För när politiken ger sig i lag med konsten blir det ofta tydligt vem som leder vem.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här