Kontraproduktiva skattehöjningar

På sikt tror jag att en förmånsbeskattning av försäkringspremierna kommer att dra ned omfattningen av dessa försäkringar till noll.

KRÖNIKA. USA:s president Donald Trump och kongressens republikanska majoritet siktar på att genomföra en stor skattereform eller i varje fall en stor skattesänkning. För att få ekvationen att gå ihop har de redan annonserat att de räknar med mycket positiva tillväxteffekter av skattesänkningarna, vilket ska bidra till finansieringen. Resultatet kan ­förväntas bli ett växande amerikanskt underskott. En motvikt i denna politiska process är de kalkyler över intäktseffekterna som det parti­politiskt obundna Congressional Budget Office (CBO) ska genomföra.

I högskattelandet Sverige är problemet det omvända. Regeringen ser ett så stort egenvärde i vissa skattehöjningar att man för att kunna motivera dem räknar med överdrivet stora intäktseffekter. Paradexemplet på detta är givetvis de upprepade marginalskattehöjningarna som regeringen genomför. Dessa ­beräknas av ­regeringen ha små eller inga effekter på den underliggande ekonomin. Därmed kan ­regeringen räkna hem positiva intäktseffekter av höjningarna.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här