Vänsterns gamechanger öppnar dörren åt höger

Vi har alla hört de politiska journalisterna dödförklara Vänsterpartiets inflytande. Men vänsterns avtryck blir större än vad partiet självt tänkt sig.

Ibland pratar alla runt i cirklar. Ingen bryter mönstret. Få nämner alternativa scenarier. Det hela sätts på repeat fram till dess att det som sagts visade sig vara mer komplext. När det gäller vänsterns inflytande kan svensk politik sägas närma sig en sådan historisk punkt. Alla tycks för närvarande vara överens om partiets betydelselöshet. Men få tänker på att det som Vänsterpartiet hårt bundit sig att göra – och hur regeringen då kommer känna sig tvingad att respondera – leder till att vänstern välter viktiga förutsättningar för den gällande parlamentariska spelplanen; den som i dag bygger på det som statsvetare kallat brunsmetning. Ett sådant avtryck måste väl ändå beskrivas som rätt så kraftfull politisk påverkan?

Vänsterpartiet har surrat sig vid masten för att 2021, året före valår, väcka misstroende mot S-regeringen. Detta såvida statsråden går fram med propositioner om moderniserad arbetsrätt och marknadshyror i nyproduktion.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här