Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Wanjas politiska rattfylla

2009-03-27 10:06

Wanja Lundby Wedin tog några bonusglas för mycket, satte sig bakom ratten i maktfullkomlighetens förarsäte och gasade på. Nu sitter hon ångerfull och väntar på domen. Historiskt sett får kvinnor nästan alltid sparken. Den här gången kan det bli annorlunda.

Va, kostar en liter mjölk såhär mycket. Det hade jag ingen aning om!

Uttalande gjordes av Olof Palme 1972 i samband med Skärholmenfruarnas demonstrationer mot de höga mjölkpriserna. En liter kostade för övrigt 2 kronor och 15 öre vid den här tiden.

Nästan 30 år senare höjer LO-basen Wanja Lundby Wedin - i sin roll som en av ledamöterna i AMF Pensions styrelse – vd:n Christer Elmehagens pensionsavtal till ett totalt värde av 60 miljoner kronor. Ett belopp som med råge överskrider hans sammanlagda lön på 40 miljoner kronor.

Det blir mycket mjölk till Christer.

Något Lundby Wedin också förstod när väl medierna började nysta upp historien den 23 mars.

Uppväxt i en familj där man inte hade råd med telefon som Wanja ändå är kanske det gav en viss insikt, till sist. Kanske var det just hennes avsaknad av telefon i barndomen som gjorde att hon inte gick att nå för en kommentar under tiden som följde avslöjandet?

Efter två dagars betänketid, och gud vet på hur många mediakonsulters inrådan, kommer så det geniala Palme-svaret: "Jag hade ingen aning om vad jag var med och beslutade."

Inte mycket har hänt i maktens högborg som ni märker.

Går det som det brukar genom historien så får Wanja sparken.

Det brukar kvinnor i makttoppen få - om de gjort några moraliska snedsteg. Till skillnad från männen där det är ungefär fifty-fifty mellan de som får gå och de som får stanna.

Läs politikernas mest klassiska snedsteg genom att klicka här!

Listan på kvinnor vars snedsteg lett till deras fall kan göras lång:

Mona Sahlin tog timeout efter "Tobleroneaffären", Maria Borelius avgick efter att man upptäckt att hon hade anlitat svart arbetskraft och inte betalade tv-licensen, Cecilia Stegö Chilò betalade inte heller tv-licensen på 16 år och avgick hon med. Anna-Greta Leijons brev till Ebbe Carlsson blev hennes fall, Laila Freijvalds fixade inte orkananstormningen i media efter Tsunamikatastrofen och Ylva Johansson tvingades avgå eftersom hon blivit kär i kollegan Erik Åsbrink.

Det finns säkert många fler. Och förstås undantag som Den miljöpartistiska riksdagskvinnan Yvonne Ruwaida som åkte taxi på riksdagens kort för 70 000 kronor under 1999 och sammanlagt gjorde av med 275 000 kronor under två år.

Just nu håller en grupp oberoende revisorer på att granska om Wanja Lundby Wedin hade tillgång till de två dokument som hon säger sig aldrig ha sett tidigare.

Det som framkommer i denna utredning blir förstås väldigt avgörande för huruvida hon får sitta kvar eller ej.

Många kräver hennes avgång men det som talar för att Wanja sitter kvar är att hon:

...inte har några fiender inom Svenskt Näringsliv som exempelvis Stig Malm hade när han avgick för 16 år sedan. Wanja är en integrerad del i samhällets toppskikt.

...har ett starkt stöd inom de egna leden.

...får uppbackning i sak av Ebba Lindsö. Den tidigare vd:n för Svenskt Näringsliv som också satt i AMF:s styrelse när beslutet fattades och som hävdar att beslutet fattades av en ersättningskommitté och inte av styrelsen.

Som det styrelseproffs hon är borde hon givetvis haft koll på ALLA uppgifterna i årsredovisningarna.

Men Wanja Lundby Wedin har lyckats klara sig undan svårigheter tidigare och jag tror att hon snart åter sitter där halvsnurrig bakom ratten och kör "raka" spåret till den egna jättepensionen.

Efter helgen borde vi få svaret.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom