146,7 km/h

Starten på Die Streif, störtloppssträckan på Hahnenkamm i österrikiska Kitzbühel, är svårbegripligt brant. Från startkuren på 1 665 meters höjd får den djärve åkaren sträcka sig framåt för att ana den första riktporten, drygt 50 meter ned.

Efter starten följer en skarp högersväng, innan åkarna når det fruktade Mausefalle. Passagen har en lutning på 49 grader, vilket gör störtloppet till världens svåraste. Det var Toni Sailer Senior, far till skidåkaren från Kitzbühel med samma namn, som gav sträckan sitt namn. Han tyckte att utförsåkarna påminde om möss i en fälla när de fångades av kompressionen i det branta fallet.

Ända sedan 1931 har den årliga alpina skidtävlingen Hahnenkammrennen ägt rum på berget. Thomas Dressen på bilden kammade, med en topphastighet på 146,7 kilometer i timmen, hem vinsten i årets tävling. Den 24-åriga tysken ligger dock i lä när det kommer till hastighetsrekord. Den franske störtloppsåkaren Johan Clarey kom upp i 161,9 kilometer i timmen när han slängde sig utför Haneggschuss som är den brantaste delen av Lauberhorn i schweiziska Wengen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.