Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

146,7 km/h

2018-11-28 21:30

Starten på Die Streif, störtloppssträckan på Hahnenkamm i österrikiska Kitzbühel, är svårbegripligt brant. Från startkuren på 1 665 meters höjd får den djärve åkaren sträcka sig framåt för att ana den första riktporten, drygt 50 meter ned.

Efter starten följer en skarp högersväng, innan åkarna når det fruktade Mausefalle. Passagen har en lutning på 49 grader, vilket gör störtloppet till världens svåraste. Det var Toni Sailer Senior, far till skidåkaren från Kitzbühel med samma namn, som gav sträckan sitt namn. Han tyckte att utförsåkarna påminde om möss i en fälla när de fångades av kompressionen i det branta fallet.

Ända sedan 1931 har den årliga alpina skidtävlingen Hahnenkammrennen ägt rum på berget. Thomas Dressen på bilden kammade, med en topphastighet på 146,7 kilometer i timmen, hem vinsten i årets tävling. Den 24-åriga tysken ligger dock i lä när det kommer till hastighetsrekord. Den franske störtloppsåkaren Johan Clarey kom upp i 161,9 kilometer i timmen när han slängde sig utför Haneggschuss som är den brantaste delen av Lauberhorn i schweiziska Wengen.

Madeleine Lundberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom