Alpviner på frammarsch
För svenska skidåkare och bergsvandrare är Savoie, området i de franska alperna mellan Genève och Grenoble, förmodligen välbekant. Men Savoie är också ett vindistrikt, även om det är ett av Frankrikes minst kända. Produktionen är väldigt liten med franska mått mätt, den sammanlagda vinodlingsarealen är under två tusen hektar.
Som alla vinälskare känner till bygger ett vins karaktär på jordmån, klimat, druvsorter och vinifiering. Alpkedjan bildades för 50–80 miljoner år sedan och resultatet i Savoie har blivit ett lapptäcke av olika jordmåner, dock med den gemensamma nämnaren att jorden ofta är kalkrik. Vinodlingarna ligger vanligtvis en bit upp på bergssluttningarna men med ett relativt varmt mikroklimat eftersom de är exponerade mot solen i syd- eller sydvästliga lägen. Det är inte ovanligt att vinodlingarna är grannar med aprikoser, fikon, oliver och mandelträd.
Prenumerera
Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.
Premium
- Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
- Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
- Över 500 aktieanalyser per år
- Unika investeringsverktyg och portföljer
- Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
- Och mycket mer
Vill du se fler alternativ? Läs mer här