Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Champagne kan drickas till allt”

2018-06-20 18:00
Namn: Johan Larsson. Ålder: 49 år. Bor: Järfälla utanför Stockholm. Familj: Hustrun Catherine. Jobbar som: Ansvarig inköpare av franska viner på Systembolaget. Gör på fritiden: Kör motorsåg och jagar.

Johan Larsson har varit vinmakare utanför Montpellier och butler åt det svenska kungahuset. I dag är han Systembolagets inköpare av franska viner.

Johan Larsson är inköpare på Systembolaget och bland annat ansvarig för vilka franska viner som säljs på den svenska marknaden. Ett av hans produktområden är champagne. Det bubblande vinet betraktas ofta som skapelsens krona vad gäller mousserande, även om det finns motsvarigheter både i och utanför Frankrike. Försäljningen av champagne nådde rekordnivåer i Sverige i samband med millennieskiftet. Hajpen har inte riktigt mattats av sedan dess.

– Champagne har genomgått en slags demokratiseringsprocess. Den dricks av allt fler och betydligt oftare än tidigare, säger Johan Larsson.

Personligen dröjde det till en kväll i början på 2000-talet innan han kom att uppskatta drycken från den nordfranska vinregionen. I egenskap av produktchef för en större svensk vinimportfirma var han bjuden på en middag i distriktet Champagne. Bubblet serverades genomgående till alla rätter och vid desserten dekanterades en 15-årig söt champagne.

– Då slog det mig med häpnad vilken användbar dryck det är, den kan drickas till allt. Sedan dess är jag mer fascinerad av champagne som vin.

Johan Larssons vinintresse föddes under universitetsåren i Uppsala. Han läste statsvetenskap och nationalekonomi och började ihop med några studiekompisar lägga en ansenlig del av studielånet på vin. De köpte allt från billigt, spanskt bordsvin till dyra flaskor från Bordeaux och Bourgogne. Sedan hade de förutsättningslösa provsmakningar ur Duralex-glas i studentkorridorens kök. Där någonstans övergav han idén om en karriär inom svensk statsförvaltning.

– Jag förundrades över att viner från intilliggande gårdar kunde smaka så väsensskilt och försökte förstå hur det kom sig.

Efter åren i Uppsala fick han jobb på en av de mest välrenommerade svenska vinimportörerna och tentade av sommelierkursen vid Restaurangakademien. Samma år, 1996, blev han erbjuden att hoppa in som assisterande vinmakare på en gård utanför Montpellier i södra Frankrike. Där stannade han i ett år. Väl tillbaka i Stockholm blev han chefssommelier på Operakällaren – ett jobb som ledde till att han ibland fick hjälpa till som vinrådgivare på Kungliga slottet. Med tiden blev Johan Larsson alltmer involverad i slottsmiddagarna och anlitades till slut som förste hovfurir och arbetsledare för det kungliga hushållet på Drottningholms slott och Stockholms slott. Titeln innebär att säkerställa att kungafamiljens privata vardag och hem fungerar, samt en del ceremoniella uppgifter. Johan Larsson jämför sin roll med den barska butlern Mr Carsons i den brittiska tv-serien Downton Abbey.

– Starkt förenklat kan man säga att jag väckte kungafamiljen på morgonen och såg till att de kom i säng på kvällarna.

Efter ett år som kungabutler följde flera jobb inom vinbranschen innan han i slutet av 2010 började på Systembolaget. Men han hoppar fortfarande in som rådgivare på slotten inför representationsmiddagar och statsbesök. Då provar han alla viner på förhand, kollar så att inget är defekt, att allt tempereras rätt och är sedan ofta med och serverar. Inte sällan bjuds det på champagne, men även annat mousserat vin.

– Champagne är ett naturligt inslag i kungafamiljens representation, men jag skulle inte säga att det dricks dagligdags. Främst förekommer det till fest.

Privat är Johan Larsson ingen storkonsument av champagne, eller vin över huvud taget. Varje år testar han närmare 8 000 flaskor och när han väl är ledig väljer han i stor utsträckning bort alkoholhaltiga drycker. I stället dricker han äppelmust.

– Sedan jag började i branschen har mitt intresse för vin faktiskt vuxit varje år. Men på sommarsemestern ger jag mig själv lyxen att pausa.

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom